Kampioen Bordeaux wijzigde zijn kern nauwelijks.

Veel minder dan de titelconcurrenten Lyon en Marseille liet het team van coach Laurent Blanc zich opmerken op de transfermarkt. Sterkhouder Yoann Gourcuff werd definitief aangeworven van AC Milan, daarnaast komt de Tsjechische middenvelder Jaroslav Plasil over van Osasuna. Daar bleef het niet bij: doelman Cédric Carrasso (Toulouse) en verdediger Michaël Ciani (Lorient) werden ook nog gecontracteerd. In totaal gaf de kampioen 28,6 miljoen euro uit aan nieuwkomers. Een heel stuk minder dan de helft van wat Lyon spendeerde.

Tegelijk slaagde Bordeaux er ook in zijn inkomsten te spekken door de overstap van Gabriel Obertan (Manchester United, 3 miljoen euro) en Souleymane Diawara (Marseille, 6 miljoen euro). “Er was geen reden om de kern sterk te wijzigen”, verklaarde Blanc aan France Football. “Vooreerst omdat we heel tevreden waren met de prestaties van vorig jaar en voorts omdat de spelers eigenlijk niet veel aanbiedingen hebben gekregen.”

De ex-international mikt dus op stabiliteit. Hij wilde eigenlijk de centrale as met Diawara, Alou Diarra, Gourcuff en Marouane Chamakh volledig behouden. Hij zag tot nu toe weliswaar enkel Diawara vertrekken naar Marseille, maar ook de Marrokaanse international Chamakh gaf te kennen dat hij graag naar Engeland wil. Arsenal toonde enige belangstelling, maar schrok terug voor de vraagprijs van twaalf miljoen euro. De Gunners laten het dossier nu aanslepen. “Als Arsenal hem echt zou willen,” verklaarde Blanc, “dan kan de overgang in 48 uur geregeld zijn.”

Als de transfer niet doorgaat, betekent dat een nieuwe ontgoocheling nadat Bordeaux eerder ook een bod van Sunderland voor hem naast zich neerlegde, waarop die ploeg dan maar zijn zinnen zette op Darren Bent. Zolang Blanc niet weet of Chamakh blijft, blijft hij ook voorzichtig over de ambities van zijn club. “Ik denk dat we opnieuw bij de hoogste vier moeten kunnen eindigen. Dat zou voor ons goed zijn, terwijl Lyon en Marseille enkel tevreden kunnen zijn met de titel.”

Mamadou Samassa (23), een spits van Marseille, wordt uitgeleend aan Valenciennes.

Raymond Domenech maakte zijn selectie bekend voor de interland tegen de Faeröer. Daarbij geen Patrick Vieira maar wel een nieuweling: Moussa Sissoko, een 19-jarige middenvelder van Toulouse. Franck Ribéry, die pas terugkeert na een voetblessure, werd wel geselecteerd, maar Louis van Gaal, zijn trainer bij Bayern, München, kondigde aan dat hij een akkoord had gesloten met Domenech om hem niet op te stellen. “Maar we vonden dat het wel zijn zinnen zou verzetten om even bij de Franse nationale ploeg te zijn”, verklaarde de flegmatieke Nederlandse coach ook nog.

Nicolas Fauvergue (24), die lange tijd in de belangstelling stond van München 1860, blijft uiteindelijk dan toch in Frankrijk. De aanvaller werd door Lille voor één seizoen verhuurd aan tweedeklasser RC Strasbourg.

Montpellier verkocht voor dit seizoen 8427 abonnementen, een historisch record.

Ireneusz Jelen (28), de Poolse spits vanAuxerre, moet omwille van een hernia twee tot drie maanden aan de kant blijven. Voor de technische staf is dat een harde klap, want gemiddeld haalt de ploeg 1,81 punten per wedstrijd met Jelen in het team en 0,66 punten zonder hem.

Lyon beklaagde zich erover dat het de nieuwe sponsor Betclic, gespecialiseerd in onlineweddenschappen, slechts van 1 januari 2010 zal kunnen gebruiken.

Ludovic Obraniak, de middenvelder van Rijsel die de Poolse nationaliteit heeft aangevraagd en verkregen, speelt deze week zijn eerste interland met Polen.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content