Met groot genoegen las ik uw analyse van de topper Anderlecht – Club Brugge. Het bevestigde nog maar eens mijn mening dat de Belgische sportverslaggeving het niveau van het Belgische voetbal zeker niet overstijgt. Meer en meer ‘sport’journalisten menen zich de pretentie te mogen aanmeten om alles en nog wat in ons voetballandschap te mogen analyseren. Helaas blijft de voetbalkennis meermaals achterwege. Getuige daarvan uw ‘schitterende’ analyse van keeper Butina. U meent deze man te mogen afbreken op basis van een paar wedstrijden die u van hem hebt gezien. Met een kwinkslag (“de kunstliefhebber mag dan wel een Vlaamse primitief uit een Franse impressionist herkennen, veel beslissende ballen pakte hij niet”) maakt u dat meer dan duidelijk.

Blijkbaar kent de heer Butina meer van kunst dan u van voetbal, want om uw kwinkslag kracht bij te zetten, haalt u enkele voorbeelden aan waarmee u uw bewering wil staven dat Butina nog geen punten pakte. Helaas voor u gaat u kinderlijk in de fout. Bij mijn weten (dat van een modale voetbalsupporter) stond de zo bejubelde Dany Verlinden onder de lat tegen La Louvière en incasseerde híj de drie goals waaraan u refereert en waarvan hij er zeker één op zijn conto mocht schrijven. Ook is het u blijkbaar ontgaan – want volgens u is de wederopstanding van Club in de tweede helft te danken aan de oudgedienden Verlinden, Simons, Verheyen en Clement – dat David Rozehnal (ja, één van die nieuwelingen die Brugge nog geen meerwaarde gaven) een dijk van een wedstrijd speelde, die hij bovendien bekroonde met de assist voor de goal van Mendoza. Misschien herkende u Rozehnal niet door zijn masker.

Maar niet getreurd : u staat niet alleen met uw gebrekkige voetbalkennis als sportjournalist/analist. Het Laatste Nieuws grossiert de laatste tijd in blunders. Tjörven De Brul vervangt Mornar tegen Bayern, en CL-analist Emilio Ferrera verwachtte heel veel van Andrés Mendoza tegen Ajax, terwijl een gewone volger van het voetbal al wekenlang wist dat Mendoza geschorst was voor die partij. En nog volgens de grootste sportkrant van België is Saeternes een Peruaan geworden. De Belgische sportpers geeft zo graag punten aan spelers, maar misschien wordt het eens tijd om in eigen boezem te kijken en de eigen 4 (ondermaats) op te krikken naar een 6 (gewoon goed).

Frans Bouckaert, Roeselare

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content