Na zes jaar verdwijnt Chievo uit de Serie A.

Liefst vijf teams streden afgelopen zondag nog om die ene degradatieplaats te vermijden die naast het al veroordeelde Ascoli en Messina naar de Serie B leidde. Tot zes minuten voor tijd was Siena de klos. Toen scoorde voor de Toscaanse ex-aanvoerder en verdediger Paolo Negro de winninggoal tegen Lazio, meteen goed voor het behoud. Ook Parma redde zich, net als Reggina, dat met elf strafpunten aan de competitie begon en zondag een miraculeuze achtervolging tot een goed einde bracht met een zege tegen Milan. Dat liet met Andrea Pirlo en Ronaldo maar twee titularissen opdraven.

Op neutraal terrein in Bologna stonden twee degradatiekandidaten rechtstreeks tegenover mekaar. Neo-eerste- klasser Catania won met 2-0 en redde zich, al kondigde trainer Pasquale Marino na de match aan dat hij bij de Siciliaanse club vertrekt. Door de late goal van Siena zakt Chievo na zes jaar Serie A opnieuw naar de tweede klasse.

Een paar jaar was Chievo de revelatie. De kleine club uit Verona, die amper toeschouwers lokte, haalde met goed voetbal en een bescheiden maar sluitend budget na de promotie in 2001 een verrassende vijfde plaats. Ook de volgende jaren handhaafde klein duimpje zich onder leiding van trainer Luigi Del Neri moeiteloos, met een zevende en negende plaats tot gevolg. Toen de succescoach, die ook de promotie had afgedwongen in 2004, vertrok, brokkelde zijn reputatie ferm af. Bij FC Porto werd hij al in de nazomer doorgestuurd. Het jaar daarop brak hij bij AS Roma de tanden stuk op enfant terribleAntonio Cassano. Ook bij Palermo bleef hij niet lang.

In oktober werd Del Neri (56) teruggehaald om de sportieve malaise te keren. Chievo startte met één op achttien. Ook in de laatste voorronde van de Champions League, waar het voor het eerst in zijn bestaan mocht aantreden door het voetbalschandaal, liep het mis. Als verliezer mocht het herkansen in de UEFA Cup, maar ook daar haalde het de poules niet. In competitie haalde Del Neri 38 punten in 32 matchen, wat niet volstond om de degradatie te ontlopen.

Francesco Totti is voor de eerste keer in zijn loopbaan Italiaans topschutter met 26 goals in 35 duels. In de slotwedstrijd tegen Messina scoorde hij nog twee keer. Als topschutter volgt hij Luca Toni op, die vorig jaar voor Fiorentina 31 goals maakte in 38 matchen. Als Ruud van Nistelrooy in Spanje de laatste twee speeldagen geen drie goals maakt, wint Totti ook de Gouden Schoen van Europees topschutter. Opmerkelijk : de zes eersten in de topschuttersstand zijn Italianen.

Kampioen Inter (dat het recordaantal van 97 punten behaalde) en tweede AS Roma zijn, net als CL-winnaar AC Milan, automatisch geplaatst voor de Champions League. Lazio, met Gaby Mudingayi, speelt de voorronde. Fiorentina, Palermo en Empoli nemen deel aan de UEFA Cup. Voor Empoli is dat de eerste keer in de clubgeschiedenis. Fiorentina wachtte zes jaar op Europees voetbal. In de tussentijd ging het failliet en werkte het zich uit de vierde klasse weer omhoog.

Walter Novellino (53) verlaat na vijf jaar Sampdoria. Als trainer bracht hij de ploeg twee jaar geleden terug naar de Serie A.

In de Serie B is Juventus nu ook officieel kampioen. Zaterdag zat trainer Didier Deschamps voor het laatst op de bank, bij de 2-0-winst tegen Montavo. De Franse coach was aan zijn eerste seizoen bezig, had nog een contract, maar kon niet meer door één deur met de sportief directeur, Alessio Secco.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content