De Spanjaard Luis León Sánchez won vorige zaterdag de dertigste Clásica San Sebastián. De renner van Caisse d’Epargne versloeg in de sprint Alexandre Vinokourov en Carlos Sastre. Greg Van Avermaet werd eerste Belg op een elfde plaats.

De Italiaan Riccardo Chiarini schreef afgelopen zondag de Trofeo Matteotti op zijn naam. In het Circuito de Getxo, een herinneringswedstrijd voor de overleden Ricardo Otxoa, was Francisco Jose Pacheco de beste. Andy Cappelle (Veranda’s Willems) heerste in de Franse Polynormande.

Jurgen Van den Broeck won de na-Tourcriteriums in Peer en Herentals. In Aalst was Fabian Cancellara ‘de beste’, in Roeselare Thor Hushovd, in Sint-Niklaas Andy Schleck en in Wolvertem-Meise Alessandro Petacchi.

Alberto Contador verlaat na dit seizoen Astana. Hij trekt wellicht naar de ploeg van Bjarne Riis, die met Siemens en Sungard twee sponsors gevonden heeft als vervanger voor Saxo Bank. Een deel van zijn loon, naar verluidt ruim 5 miljoen euro, zal betaald worden door fietsenfabrikant Specialized. Als vervanger denkt Astana aan Denis Menchov.

De Luxemburgse broers Fränk en Andy Schleck, sterkhouders van het huidige Saxo Bank, zullen geen ploegmaat worden van Contador. Zij trekken naar het nieuwe Luxemburgse team van Kim Andersen, de ploegleider die voor de Tour ontslagen werd bij Saxo Bank. Ook Jacob Fuglsang, Stuart O’Grady en Linus Gerdemann zouden volgend seizoen voor de nieuwe ploeg rijden. Warenhuisketen Auchan ontkent elke sponsoringintentie, fastfoodketen Quick zou wel in de running zijn.

Andrei Tchmil denkt eraan om Kim Kirchen, die na zijn hartstilstand nog niet zeker is of hij ooit weer zal kunnen koersen, een andere functie te geven binnen Katusha.

Vanaf 2011 krijgen de Verenigde Staten met de Tour of Colorado een nieuwe topkoers. Het zou een achtdaagse rittenwedstrijd in augustus worden.

Li Fuyu zal allicht voor twee jaar geschorst worden. Het B-staal van de Chinees van Team RadioShack, die eind maart positief werd bevonden op het gebruik van clenbuterol, bevestigde het resultaat van het A-staal.

DOOR jonas creteur

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content