Met Emilio Ferrera legde Club Brugge zijn belangrijkste trans- fer eind vorig seizoen al vast : na het debacle onder Jan Ceulemans moet hij de lijn van de laatste wedstrijden doortrekken naar dit seizoen. Daartoe werd met Jan Van Winckel ook een nieuwe assistent- en conditietrainer aangesteld.

Club trok vooral Belgische talenten aan met Yves Lenaerts, Timothy Dreesen, Koen Daerden en Salou Ibrahim (na zijn transfer ook officieel Belg geworden), schoof met Jorn Vermeulen een jeugdspeler door en legde met Elhadji Moustapha Diallo en Daniel Chavez twee beloftevolle buitenlandse spelers vast. De opvallendste vertrekkers zijn Günther Vanaudenaerde en Gert Verheyen, die stopte met voetballen.

VERDEDIGING

In doel blijft Stijn Stijnen de nummer één, met Glenn Verbauwhede als nummer twee en Yves Lenaerts, een rustiger type, als nummer drie, zo was hen al bij de komst van Lenaerts duidelijk gemaakt.

Rechts achteraan liet Club Brugge Gün- ther Vanaudenaerde vertrekken. Olivier De Cock krijgt nu op die positie Grégory Dufer, door Emilio Ferrera in de voorbereiding een rij achteruit uitgeprobeerd, als doublure. Op links blijft Ivan Gvozdenovic een mogelijkheid en hervond Michael Klukowski, verlost van zijn knieproblemen van vorig seizoen, stilaan de goede vorm uit zijn beginperiode.

Centraal heeft Brugge naast de vorig seizoen glanzende Birger Maertens met Philippe Clement (centraal-links), Dreesen (centraal-rechts), Joos Valgaeren (centraal-links) en Jason Vandelannoite gestalte, maar dringen zich vragen op. Houdt Clement na een wisselvallige terugronde stand ? Blijft Valgaeren gevrijwaard van blessures ? Vandelannoite, die zowaar een paar kilo’s afviel, maakte in de voorbereiding een goede indruk en durft naast zijn verdedigende taken initiatief te nemen, maar kan hij zijn losbandigheid intomen ? En hoe snel pikt Dreesen, een jong talent met persoonlijkheid, na een vermoeiende eindronde met Lierse het niveau op ? In geval van nood is een aantal spelers ook op andere posities inzetbaar : De Cock kan centraal, Vandelannoite op rechts, Dreesen speelde ooit al op beide kanten en Gvozdenovic depanneerde vorig seizoen centraal-links niet onaardig tegen Germinal Beerschot.

MIDDENVELD

Sven Vermant, de nieuwe aanvoerder van Club, blijft wat hij ook vorig seizoen was : een centrale, controlerende middenvelder. Naast hem zal nog een controlerende middenvelder spelen. Dat was in de voorbereiding bij absentie van Ivan Leko (WK) onder anderen de vinniger en soms ongecontroleerde Jona- than Blondel, door Ferrera van de linkerflank naar het centrum gehaald, waar hij het met zijn techniek en loopvermogen, als hij goed gecoacht wordt, niet onaardig doet. Alhoewel Elrio Van Heerden (herstellend van een luxatie van de knieschijf) daar ook al werd geprobeerd, komt hij op rechts of centraal aanvallend het best tot zijn recht. Met Diallo houdt Brugge een lang alternatief achter de hand dat evenwel (nog) niet over een lange pass beschikt, maar door zijn loopvermogen goed is in de recuperatie. Jorn Vermeulen werd voor dezelfde positie overgeheveld uit de jeugd. Hij speelde ook al als rechtsachter en centrale verdediger, maar moet zich nog meer durven laten gelden.

Van de flanken wordt verwacht dat ze vaak naar binnen komen, achter de diep staande spitsen. Op rechts heeft Gaëtan Englebert de fysiek om de ruimte te benutten en het inzicht om positie te kiezen, behalve hij kunnen ook Van Heerden en Dufer of Yulu-Matondo er spelen. Op links is Koen Daerden de nieuwe man, die behalve voor loopvermogen en kracht ook voor mentale weerbaarheid moet zorgen. Kevin Roelandts kan ook rechts, maar werd in de voorbereiding op links als doublure voor Daerdens positie gebruikt. Roelandts zoekt minder snel de diepte en krijgt de bal liever in de voeten gespeeld.

AANVAL

Belangrijkste nieuwkomer in de voorlijn is de bij Zulte Waregem gehaalde Salou Ibrahim. Hij moet de balvaste targetman worden die de ploeg vorig seizoen bij afwezigheid van Rune Lange zo miste. Rond hem kunnen Bosko Balaban, Yulu-Matondo, Chavez en Ma- nasseh Ishiaku spelen. Vooral Chavez toonde in de voorbereiding dat hij gemakkelijk een doelpunt maakt en doordacht voetbalt. Mogelijk zal Emilio Ferrera zijn voorlijn aanpassen naar gelang van de tegenstander, waardoor meerdere combinaties een kans kunnen krijgen.

CONCLUSIE

Club Brugge greep naast Karel Ge- raerts, maar dat het ook aan hem dacht, legt de vaststelling bloot dat er voor inkomende transfers vooral naar voetballers van het stevige type (Ibrahim, Daerden, Dreesen) werd gekeken. Verdedigend wil Emilio Ferrera dat zijn spelers zich houden aan de afspraken waarop werd getraind, maar om aan te vallen, zegt de trainer, bestaan er een miljoen manieren en laat hij ze een grotere vrijheid.

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content