Toen Francesco Totti op 19 februari zwaar geblesseerd raakte aan de linkerenkel, riep de aanvoerder van AS Roma zijn ploegmaats toe “dat hij snel terug zou zijn”. Een maand nadat de kranten schokkende foto’s toonden van zijn zwaar toegetakelde enkel (33 hechtingen, een stabilisatieplaat en 11 bouten), gooide Totti in het trainingscentrum van Trigoria zijn krukken aan de kant, steunde hij op het getroffen gewricht en trapte hij voor het eerst weer tegen een bal. Momenteel heeft Totti al een voorsprong op zijn nochtans scherpe revalidatieschema. Na nog zeven dagen hard labeur met spierversterkende oefeningen bij de kinesist en daarnaast oefeningen in het zwembad en speciale massages zou hij normaal opnieuw moeten kunnen beginnen met lopen. Op 3 april zullen de artsen beslissen of hij met specifieke voetbaltraining mag beginnen. Professor PierpaoloMariani toont zich echter nu al overtuigd : “Totti zal in Duitsland van de partij zijn.”

Natuurlijk is er nog een groot verschil tussen erbij zijn en een wedstrijd op niveau spelen, waarbij de kans bestaat dat de tegenstanders de geplaagde enkel viseren, maar Totti maakt zich sterk dat hij zelfs al weer van de partij zal zijn om met zijn club op 3 en 11 mei de finale van de Italiaanse beker te spelen. Dan zou bondscoach Marcello Lippi geen enkele reden meer hebben om hem niet op te nemen in zijn lijstje met 23 namen voor het WK.

Ondertussen blijft in Italië het debat aan de gang over een betere bescherming door scheidsrechters van echte voetbalartiesten zoals Totti. Een aantal cijferfetisjisten bekeek welke spelers in de serie A het vaakst foutief worden afgestopt en hielden daarbij enkel rekening met spelers die meer dan 2000 minuten op het veld stonden. Totti werd in 2068 minuten 113 keer foutief afgestopt en onderging dus om de 18,3 minuten een overtreding. Daarmee kwam hij in dit speciale klassement uit op een tweede plaats na Luca Toni. De spits van Fiorentina werd 139 keer met een overtreding afgeremd in 2436 minuten, hetzij elke 17,53 minuten.

Carlo Ancelotti, die al sinds 2001 als coach aan het roer staat bij Milan, verlengde zijn contract voor één seizoen, tot in juni 2008. Dat maakt min of meer een einde aan de geruchten over een overstap naar Real Madrid.

Cafu, die op 15 februari een artroscopie onderging aan de linkerknie, is al terug. De Milanese rechtsachter en aanvoerder van de Braziliaanse nationale ploeg verzekerde dat hij klaar zal zijn voor het WK.

Giovanni Galeone(65) vervangt de ontslagnemende coach Nestor Sensini bij Udinese. De Argentijn, die zelf Serse Cosmihad opgevolgd in februari, haalde slechts twee punten in zes wedstrijden en zag zijn ploeg na een nederlaag tegen Levski Sofia ook uit het UEFA-cuptoernooi verdwijnen.

Cagliari-Fiorentina, de wedstrijd die op 12 maart in de 29ste minuut bij een 0-0-stand werd stopgezet omwille van de harde wind, werd woensdagavond afgewerkt. Ook in de resterende 61 minuten slaagde geen van beide teams erin om te scoren.

Halve finales Italiaanse beker. Dankzij een hakje van Solari kon Inter Udinese verslaan, terwijl Parma met 2-1 won van Roma nadat het nochtans al na 47 seconden op achterstand was gekomen. De terugwedstrijden worden op 12 april gespeeld.

Mario Santana, die een lendenwervel brak in de wedstrijd tegen Schalke, onderging een nieuw onderzoek. De middenvelder van Palermo moet nu een speciaal verband rond de borst dragen om te vermijden dat zijn rug te veel beweegt. Dat betekent meteen dat het seizoen voor hem gedaan is.

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content