Alberto Contador is de wielrenner van het jaar.

door benedict vanclooster

Nog één keer houden we het voorbije wielerjaar onder de microscoop en laten de cijfers oplichten. Alberto Contador sloot het seizoen af als nummer één op de wereldranglijst. De Spanjaard gaat in de eindstand zijn landgenoten Alejandro Valverde en Samuel Sánchez vooraf. Belgisch Sportman van het Jaar Philippe Gilbert eindigde als 9e, Tom Boonen als 38e en Stijn Devolder als 46e.

Spanje voert dan ook de landenrangschikking aan, voor Italië, Australië, Duitsland en België. Nog volgens de UCI-ranglijst was Astana dit jaar de beste ploeg. De formatie van Contador hield Caisse d’Epargne en Team Columbia-HTC achter zich. Silence-Lotto werd 6e, Quick-Step 8e. Deze klassementen zijn gebaseerd op de resultaten van de 24 belangrijkste klassiekers en rittenkoersen van het afgelopen jaar.

Van alle andere wedstrijden werd per continent een klassement opgesteld, waarvoor de renners uit een ProTourploeg niet in aanmerking kwamen. In de Europese wedstrijden was Giovanni Visconti (Ita) de beste, voor Kenny van Hummel (Ned) en Jimmy Casper (Fra). Niko Eeckhout sloot het jaar af als 18e en beste Belg in de Europe Tour.

Mark Cavendish (G-B) kroonde zich dit jaar tot zegekoning. De criteriums buiten beschouwing gelaten, mocht hij 23 keer het zegegebaar maken, 3 keer meer dan André Greipel (Dui). De jonge Noor Edvald Boasson Hagen was 13 keer succesvol. Dit trio verdedigde de kleuren van Team Columbia-HTC, dat met 85 overwinningen net als vorig jaar de grote slokop was. Boonen en Gilbert wonnen elk 7 internationale koersen. Hun teams, Quick-Step en Silence-Lotto, mochten respectievelijk 24 en 12 keer de champagne ontkurken, duidelijk minder dan vorig jaar (Quick-Step 45 en Silence-Lotto 19).

De Italianen en Spanjaarden boekten het grootste aantal overwinningen in internationale profwedstrijden, respectievelijk 98 en 86. De Belgen volgen op de vijfde plaats met 37 zeges, 15 minder dan in 2008.

De rekenwonders van Cycling Quotient becijferden dat drie Belgen van Silence-Lotto het afgelopen seizoen van alle profs het grootste aantal dagen in competitie waren: Olivier Kaisen (103 dagen), Christophe Brandt (102) én Philippe Gilbert (97), die desondanks op het einde van het seizoen de zeges aaneenreeg. De drie legden dit jaar elk 16.000 km af, vergelijkbaar met een fietstocht van Brussel naar Peking en terug.

Voor één keer werd de Tour niet opgeschrikt door een dopingschandaal. Dat belet niet dat in 2009 elf renners uit de ProTour vanwege dopingpraktijken werden geschorst: zes Spanjaarden, twee Italianen, één Fransman, één Oostenrijker en één Nederlander. De opvallendste namen zijn Mikel Astarloza, Thomas Dekker en Alejandro Valverde (alleen op Italiaanse wegen geschorst). Buiten de ProTour liepen onder meer Igor Astarloa, Danilo Di Luca en Davide Rebellin tegen de lamp.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content