Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

VC Westerlo na Tosin Dosunmu : vier op zes. Er lijkt weinig aan de hand, maar het scheelt toch een slok. Wie brengt de oplossing ?

Met elf op achttien heeft Westerlo er een goede start opzitten. Zeker vergeleken met die van RC Genk, dat twee punten minder haalde. Maar wie zich zaterdagavond in het Kuipke meldde in de verwachting dat de partij tussen die twee tegenstanders weer op een spektakelstuk zou uitdraaien, kwam bedrogen uit. Vroeger werd het hier al 5-5, 6-6 of 5-0, maar tijden veranderen en het Westel van vandaag is niet meer dat van drie, vier jaar geleden. Met een beetje goeie wil noteerden we twee kansjes en een discutabel strafschopgeval voor Genk en twee halve kansjes voor de thuisploeg. Idem op Brussels een week eerder, waar een stevig georganiseerd Westerlo met het kleinste verschil (0-1) won.

Het is voor Jan Ceulemans en de zijnen nog wat zoeken naar de goeie manier om het vertrek van Tosin Dosunmu op te vangen. In een combinatie met David Paas was dit duo vorig seizoen goed voor vijfentwintig goals en dit seizoen na vier speeldagen voor vijf goals. Westerlo mét Dosunmu, samen met Mirsad Beslija wellicht de snelste voetballer in eerste klasse, dat gaf mogelijkheden, een afleggertje of een diepe bal vanuit het middenveld. Westerlo na Dosunmu, dat is één doelpunt in twee wedstrijden en vrij stereotiep spel, veelal gericht op het hoofd en de voeten van Paas, die nog geen ideaal afspeelpunt vond, niet naast zich in de spits en evenmin bij een infiltrerende middenvelder. Wim Mennes en Chris Janssens, dat zijn mannen van het schot uit de tweede lijn en hun kanon staat voorlopig slecht gericht.

In afwachting van Alex Brosque, nog een tijdje out maar beschikkend over een linkspootje dat nog veel voetballers op hun achterste zal doen belanden, ligt de opvolging van Dosunmu op dit moment in handen van Sebastian Kneissl en JohnUtaka, de Nigeriaan die op het einde van de transferperiode inderhaast werd weggehaald bij Patro Maasmechelen. Daar scoorde hij zestien keer. Ach, het is maar tweede klasse, kan een somber ingesteld man dan opwerpen, maar Chris Janssens, die vroeger zelf nog in die reeks voetbalde, herinnert zich dat je ze ook daar niet cadeau krijgt. Sammy Greven (Brussels) weet nog hoe Utaka hem alle kanten van het veld liet zien en tegen Brussels drie keer scoorde, tegen het Aalst van Bart Matthijs liet de man dan weer weinig indruk. Kortom, de meningen zijn verdeeld.

Zaterdag debuteerde Utaka, intussen zo’n twaalf maanden in België, op het uur in eerste klasse. Echt geslaagd was dat debuut niet, maar je moet een speler de kans geven om zich te ontwikkelen. Dosunmu brak bij Malinwa ook niet vanaf de eerste minuut potten. Tot zijn voordeel strekte inzet en engagement in de duels, zelfs al een eerste opstootje met Gert Claessens, maar gelukkig in de baltoets was de Nigeriaan allerminst. De snelheid van Dosunmu heeft de man zeker niet, maar die hebben amper een handvol spitsen, dat hoef je hem niet aan te rekenen.

Utaka mag rekenen op meer, nu Kneissl twee wedstrijden geschorst is. De jonge Duitser, die over een goeie baltoets beschikt, leek even de eerste vervanger van Dosunmu, maar kon in de voorbije twee matchen niet overtuigen. Hij schuwt wat de duels, is bijzonder ongelukkig in het samenspel en laat voorlopig een bleke indruk. Een tikkeltje laconiek, geen alternatief voor Paas, maar ook niet begiftigd met snelheid om diep te spelen, eerder een man voor de combinatie, waarbij dan te constateren is dat hij absoluut niet tot een hardnekkig kemphaantje is gevormd in het Britse spel.

Kneissl en Joe Keenan (begonnen aan het seizoen als linksachter, maar zaterdag middenvelder), het zijn mannen van Chelsea, die nu een klikje in hun hoofd moeten maken, zegt Jan Ceulemans. “Utaka’s invalbeurt was niet goed, maar dat geeft niet. Dan weet die man direct dat tweede klasse eerste niet is. Hetzelfde met Kneissl en Keenan. Die jongens komen van Chelsea, hebben nog nooit van Westerlo gehoord en denken : ik ga dat hier rap onder de knie hebben, ik ga spelen en ik ga mijn carrière hier snel opnieuw lanceren. Want allemaal denken ze dat ze hogerop kunnen voetballen, in een betere competitie, bij een betere ploeg. Nu merken die jongens, na een aantal weken, dat het toch ietskes moeilijker ligt. Ze speelden toch vooral bij de reserven. En dan zijn de reserven van Chelsea ongetwijfeld beter dan die van Westerlo, maar beter dan de eerste ploeg… Daar twijfel ik aan.”

Dus laat Sterke Jan ze maar eens met het hoofd tegen de muur bonken, in de hoop dat ze het snappen en zich aanpassen. Lukt het, dan heeft Westerlo er goeie spelers bij ; lukt het niet, tja, pech, want aan het systeem wil Ceulemans weinig of niet raken.

De start niet missen was belangrijk, en dat gebeurde dus niet, maar het oogt allemaal wat minder vlotjes, wat Belgisch, eerder op inzet en organisatie dan op frivoliteit.

Jan Ceulemans is de eerste om dat te onderkennen. “Ik kan als trainer makkelijk tegen deze of gene speler zeggen dat hij een fantastisch voetballer is. Ik doe dat niet, iedereen moet zijn gaven, maar ook gebreken kennen. Gelukkig heb ik een groep die dat accepteert. Het domste, het aller- allerdomste wat ik zou kunnen doen, is Westerlo laten voetballen zoals vroeger. Vroeger hadden we Thans, Mitrovic, Milosevic, Brogno, later Schaessens, Zelenka, noem maar op. Jongens die goed konden voetballen. Die mannen liet ik spelen. Nu hebben we andere spelers en die moet ik op een andere manier organiseren. Vorig jaar konden we heel goed de snelheid van Dosunmu uitspelen. Ik kan nu jammeren dat hij er niet meer is, net zoals ik ook nostalgisch kan jammeren over vroeger. Maar dat lost echt niks op. En daarom voetballen we nu vooral met inzet en gebaseerd op groepsgeest. Misschien oogt dat een beetje saai, maar we blijven binnen de mogelijkheden van onze ploeg. En gelukkig is die zo slim om dat te beseffen.”

Peter T’Kint

‘Het allerdomste wat ik zou kunnen doen, is Westerlo laten voetballen zoals vroeger.’ (Jan Ceulemans)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content