FC Twente beleeft ook onder René Vandereycken nog altijd moeilijke tijden.

Op de Eredivisieranglijst aller tijden staan de Tukkers nog altijd trots op de vijfde plaats. Wie de club vanop afstand volgt, ziet een potentiële subtopper met een prachtig nieuw stadion en een razend enthousiaste aanhang. Niettemin staat FC Twente op het randje van de afgrond : het behaalt weinig punten en sukkelt met een kolossale schuld van 11,3 miljoen euro. Komt het ooit nog goed met de Trots van het Oosten ?

De paradox is opvallend. De opendeurdag lokte dertigduizend mensen, net zo veel als bij landskampioen Ajax. Bovendien is elke thuiswedstijd uitverkocht. Toch bevindt FC Twente zich zowel sportief als financieel op glad ijs. Het rommelt binnen de club, waar (ex-)werknemers spreken van een verrotte werksfeer. Hoe het ooit zo ver heeft kunnen komen ?

“Een komen en gaan van mensen”, concludeert ex-speler en -trainer Fred Rutten in Twentse Courant-Tubantia. Hij was één van van de vele clubmensen die opstapte na 23 jaar. Ex-manager Ton van Dalen : “Drie trainers, even veel algemeen directeurs en technisch directeurs in nog geen vier jaar tijd. Dat brengt weinig stabiliteit en continuïteit.” Belangrijkste oorzaak van het verval is mismanagement en wanbeleid. “Met goed geld zijn de verkeerde dingen gedaan”, concludeert Van Dalen. “Vanaf 1996 verkocht de club Jan Vennegoor of Hesselink, Jan van Halst, Niels Oude Kamphuis, Nico Jan Hoogma en Frédéric Peiremans voor twintig miljoen euro. Wat is er met al dat geld gebeurd ? Geïnvesteerd in spelers die het niet hebben gemaakt en alleen maar minder waard zijn geworden.”

Zo werd Tommie van der Leegte in 2000 voor 1,8 miljoen euro overgenomen van RKC. Daarnaast werd veel geld uitgegeven aan Jack de Gier (34, ex-Lierse) en Patrick Pothuizen (30), spelers die het einde van hun carrière zien naderen. De lijst van (half) mislukte aankopen is onnoemlijk lang : Björn van der Doelen, Chris van der Weerden, Chris De Witte, Kurt Van de Paar, Jan Verlinden en Faouzi El Brazi. Spelers die geen basisplaats meer hebben of serieus gedevalueerd zijn in waarde. De enige aankoop die een succes mag worden genoemd, is Spira Grujic (ex-RWDM en Anderlecht).

“Ik heb vele bedrijven onder mijn hoede, maar van FC Twente krijg ik slapeloze nachten”, zegt voorzitter Herman Wessels een bouwer en multimiljonair. Niet dat hij piekert over opstappen. “Ik dacht daar nog geen moment aan. Maar ik heb een drukke baan en wil er wel plezier in blijven houden.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content