De ogen van de Europese voetbalwereld zijn vanavond gericht op het duel dat Frankrijk en Italië uitvechten in de voorronde van het EK 2008 en dat uiteraard een revanche is voor de finale van het WK op 9 juli. Vorige zaterdag kwam wereldkampioen Italië niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Litouwen, terwijl Frankrijk relatief makkelijk de klip van de uitwedstrijd in Georgië omzeilde (0-3). “We weten wat ons te wachten staat : we zullen moeten spelen met het mes op de keel”, had bondscoach Raymond Domenech vooraf laten optekenen. Voor de eerste voorrondepartij schonk hij in ruime mate opnieuw het vertrouwen aan de jongens die twee maanden geleden de finale van het wereldkampioenschap haalden. Door het afhaken van Zinédine Zidane veranderde hij wel zijn 4-5-1-tactiek in een 4-4-2-systeem, waarin Louis Saha als spits in de ploeg kwam in de plaats van Zidane.

Voor de rest veranderde er niets, want Franck Ribéry speelde op rechts en Lilian Thuram en Claude Makélélé op hun geliefkoosde centrale plaats. Thuram had eerder een maand nagedacht over de vraag of hij nog wilde doorgaan met de nationale ploeg, terwijl Makélélé had laten verstaan dat hij graag zijn internationale carrière voor bekeken zou houden. Eind augustus reisde Domenech echter naar Londen om aan de verdedigende middenvelder te melden dat hij hem in zijn selectie wilde opnemen voor de eerste twee wedstrijden, tegen Georgië en Italië.

Dat was absoluut niet naar de zin van Chelsea. De manager van de Engelse landskampioen, José Mourinho, die nooit om grote woorden verlegen zit, zei meteen dat zijn speler als een slaaf werd behandeld. Hij kreeg van een sarcastische Domenech dadelijk lik op stuk : “Ik ben een slavendrijver die zijn spelers zweepslagen toedient om ze te doen lopen.” Drie dagen later voegde hij er nog een sneer aan toe : “De woorden van Mourinho zijn niet ongelukkig gekozen, ze zijn een kaakslaag voor iedereen die ooit met slavernij te maken heeft gehad.”

Toch heeft het er alle schijn van dat Makélélé inderdaad zijn selectie niet kon weigeren. “Ik mag hem verplichten om de selectie te aanvaarden. Hij weet dat en Chelsea ook”, verklaarde Domenech nog. Toch wil de middenvelder van Les Blues stoppen als international en het staat lang niet vast dat hij de hele kwalificatieronde voor het EK 2008 zal meemaken. “Ik hoop dat er na de twee eerste wedstrijden meer duidelijkheid komt”, liet hij weten. Op zijn 33ste lijkt de balrecuperator bij uitstek echter nog onmisbaar voor de Franse ploeg. Zijn gedoodverfde opvolgers Rio Mavuba en Jeremy Toulalan zijn nog niet genoeg door de wol geverfd, terwijl Alou Diarra een profiel heeft dat te veel lijkt op dat van Patrick Vieira.

Gilles Yapi Yapo ruilt Nantes voor het Zwitserse Young Boys Bern. Daarnaast trokken de Kanaries ook de Braziliaanse verdediger Adriano Duarte Mansur Da Silva aan.

Joseph Enakarhire (23), de vroegere verdediger van Standard die aan de slag was bij Dynamo Moskou, werd voor één seizoen uitgeleend aan Bordeaux.

Mickaël Fabre, de doelman die een test aflegde bij Charleroi, opteerde uiteindelijk voor de Franse tweedeklasser Clermont.

Steve Marlet, de vroegere spits van Fulham, Marseille en Wolfsburg, komt voor één seizoen naar Lorient.

Marseille blijft graag in de hoofdstad shoppen : de Zuid-Franse ploeg trok Modeste Mbami, de Kameroense middenvelder van PSG, aan.

Claudio Caçapa, de aanvoerder van Lyon, moet een maand langs de kant blijven als gevolg van een scheur in de rechterbil.

Nenad Kovacevic, verdedigende middenvelder en aanvoerder van Rode Ster Belgrado, tekende voor vier jaar bij Lens.

Damian Cufre, de Argentijn van AS Roma, ruilt de Italiaanse hoofdstad voor Monaco. Bij de ploeg uit het prinsdom tekende hij voor drie seizoenen.

Benoit Pedretti verlaat na één seizoen Lyon. Hij tekende een contract voor drie seizoenen bij Auxerre.

Louis Saha liep in de interland tegen Georgië een verrekking op. Voordien had hij wel voor het tweede Franse doelpunt gezorgd en zo een einde gemaakt aan een periode met elf wedstrijden waarin hij voor de nationale ploeg niet tot scoren kwam.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content