Dinamo Sint-Petersburg, het tweede team van de tsarenstad, verhuisde vorige zomer 2300 kilometer zuidwaarts en promoveert straks onder een nieuwe naam (PFC Sotsji) naar de Premjer-Liga.

De fans van FC Dinamo Sint-Petersburg pruttelden tegen toen de geruchten over een verhuis naar Sotsji steeds hardnekkiger werden. Wie tweewekelijks naar het stadion kwam, had de petitie tegen de verhuis getekend, maar de 450 handtekeningen maakten geen indruk. Enter Sotsji. Daar lag het Olympisch Stadion Fisjt, gebouwd in 2013, te wachten. Gebruikt voor de openings- en de slotceremonie van de Winterspelen en voor 50 miljoen euro verbouwd voor tien wedstrijden in de Confederations Cup (2017) en het WK (2018), maar de realiteit was hard: wat moest een stad van 400.000 inwoners, zonder voetbalverleden, met een stadion van 47.000 zitjes?

De Russische overheid, eigenaar van het stadion, was als de dood voor negatieve verhalen over leegstand en betaalde 170 miljoen euro aan Boris Rotenberg, eigenaar van de tweede club uit Sint-Petersburg. De 62-jarige oligarch is sinds zijn jeugdjaren goed bevriend met Vladimir Poetin en had in de aanloop naar de Winterspelen meer dan 20 grote projecten – goed voor 5 miljard euro – gerealiseerd. De verhuis van zijn club, 2300 kilometer zuidwaarts, was maar een kleine toegeving.

PFC Sotsji kan de promotie naar het hoogste niveau in zijn debuutseizoen aan de Zwarte Zee niet meer mislopen, maar door de matige belangstelling – gemiddeld slechts 3650 toeschouwers – lijkt de financiële basis te klein om van een duurzame ontwikkeling te mogen dromen. Ook het voetbalverleden van Rotenberg laat weinig goeds vermoeden. De zakenman was tussen 2013 en 2015 voorzitter van Dinamo Moskou, maar moest opstappen toen de club wegens overtreding van de Financial Fair Play haar ticket voor de Europa League moest inleveren.

En de 450 supporters van FC Dinamo Sint-Petersburg? Die hebben elkaar gevonden bij FC LAZ Luga, een clubje uit Sint-Petersburg op het vijfde niveau.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content