Palermo en Messina wisselden van coach.

Vijf speeldagen voor het einde van de competitie beslisten de Siciliaanse eersteklassers Messina en Palermo hun trainer te ontslaan. Palermo stond na elf speeldagen samen met Inter aan de leiding. Vorige week viel het na een pijnlijke thuisnederlaag tegen het bedreigde Parma terug naar de zesde plaats op 35 punten van kampioen Inter. In de terugronde haalde Palermo maar elf punten : slechter deden enkel Catania en Messina, waardoor 2007 niet het seizoen lijkt te worden van de drie Siciliaanse clubs.

Eigenlijk wilde voorzitter Maurizio Zamparini zijn trainer Francesco Guidolin al twee weken eerder ontslaan. Toen bedacht hij zich onder druk van spelers en aanhang, nu zette hij toch door. Het is al de 23ste trainer die Zamparini doorstuurde sinds hij in 1988 voorzitter werd van Venezia. Bij Palermo, dat hij overnam in 2002, betreft het de zevende trainerswissel. Heel lang droomde Palermo van deelname aan de Champions League. Nu moet het zich reppen om opnieuw een UEFA Cupticket vast te krijgen. Tot het eind van het seizoen wordt Guidolin opgevolgd door een duo : zijn assistent Renzo Gobbo die het vereiste trainersdiploma heeft dat Rosario Pergolizzi, trainer van de beloften, nog mist.

Messina, ook genoemd in het gerechtelijk onderzoek naar wedstrijdbeslissingen in het seizoen 2004/05, staat dan weer met één been in de Serie B. Daarom zette voorzitter Pietro Franza voor de tweede keer dit seizoen trainer Bruno Giordano (50) aan de deur. Giordano was aan het seizoen begonnen, werd vervangen door Alberto Cavasin, die begin april met acht punten uit acht wedstrijden ontslagen werd. Giordano werd teruggehaald, maar hield het nog geen maand vol. Zijn opvolger is de 67-jarige Bruno Bolchi die Messina in 2003 al eens van de degradatie redde, toen in de tweede klasse. Bolchi wordt meteen de oudste trainer in de Serie A : hij is één jaar ouder dan Nedo Sonetti van Ascoli. De oudste trainer ooit in de Serie A was Nils Liedholm, 74 jaar en 7 maanden, toen hij in 1997 met AS Roma het seizoen beëindigde.

Voor Zlatan Ibrahimovic eindigde het seizoen met de kampioensmatch van Inter tegen Siena. Afgelopen weekend liep de Zweed er al niet meer bij. Hij besliste zich vorige week vrijdag in Amsterdam te laten opereren aan de adductoren, waar de aanvaller al een tijdje mee sukkelt. Zlatan scoorde dit jaar voor Inter vijftien goals. Hij zal opnieuw inzetbaar zijn in de voorbereiding op de nieuwe competitie.

Catania-Ascoli wordt vanavond in Modena gespeeld. Vorige week zondag ging de wedstrijd niet door als gevolg van de aanhoudende discussie of Catania nu zijn thuiswedstrijden in het eigen stadion, dan wel op neutraal terrein moest afwerken. De burgerlijke rechtbanken van Catania en Lazio spraken mekaar tegen, waardoor de wedstrijd vorige week niet doorging. In 2007 won Catania geen wedstrijd meer.

Het openluchtconcert op 5 mei ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Atalanta Bergamo gaat niet door. Eerder zwichtte de club voor het protest van de harde kern van de Atalantafans tegen het optreden van zanger Gigi D’Alessio, die in Napels woont en bekend staat als hevig fan van Napoli. Uit solidariteit beslisten ook de andere artiesten, onder wie grote Italiaanse namen als Luca Carboni, Gianni Nannini en Lucio Dalla, dat ze niet naar Bergamo komen.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content