VfB Stuttgart vierde zijn vijfde titel.

Zou het Schalke 04, Bayern München of toch Werder Bremen worden ? Die vraag hield de Bundesliga al maanden in zijn greep. Maar op de voorlaatste speeldag sloeg het verrassende VfB Stuttgart ongenadig hard toe. De ploeg van trainer Armin Veh hield zaterdag in het eigen Gottlieb-Daimlerstadion het hoofd koel tegen Energie Cottbus en mocht feesten. De Schwaben werden voor de vijfde keer kampioen. Nadat dit eerder gebeurde in 1950, 1952 en 1984 was dat voor het laatst in 1992 (onder Christoph Daum). Schalke 04 kreeg de titel van de tranen.

Gezichtsbepalende figuren waren naast de Mexicaanse motor Pavel Pardo de spitsen Mario Gomez (14 goals) en Cacau (13). De eerste is de ontdekking, want slechts 21, maar een ongelofelijke opportunist. Was negen weken buiten strijd nadat hij op 10 maart een zware knieblessure en handbreuk opliep. Maar bij zijn terugkeer, op VfL Bochum, deed hij met een belangrijke gelijkmaker het duel kantelen. “Ik kon het haast niet geloven”, sprak hij na de 2-3-winst. “Het hele seizoen hebben we bewezen dat we een hecht team zijn.” De Braziliaan is dan weer de tank voorin, de stuwende kracht die de rest meetrekt. In die rol wordt hij gevolgd door doelman Timo Hildebrand (28), die de club straks na twaalf jaar verlaat, met een titel. Komt daar straks ook nog een Duitse beker bij, dan krijgt iedere speler van voorzitter Erwin Staudt een premie van 175.000 euro.

Vooral na de winterstop raakte de motor van VfB Stuttgart op toeren. Met de overwinning tegen Cottbus, de achtste opeenvolgende in competitieverband, werd zelfs een clubrecord verbroken. Trainer Armin Veh (46) blijft bijzonder rustig in de triomf. Toen de oud-speler van Gladbach begin 2006 werd aangesteld, heette hij immers nog een “handige tussenoplossing”. Veh, die vroeger bekendstond om zijn arrogantie, maakte samen met manager Horst Heldt van een jonge ploeg een sterk en stevig collectief. Het team heeft karakter over, want het haalde regelmatig een achterstand op. Bovendien toonden jongeren als Serdar Tasci en Roberto Hilbert hun talent en klasse.

Kampioen VfB Stuttgart en Schalke 04 spelen Champions League, Werder Bremen de CL-voorronde. Bayern München, Leverkusen en Nürnberg haalden een UEFA Cupticket, Hamburger SV komt uit in de Intertoto. FSV Mainz 05, Alemannia Aachen en Gladbach zakken. Karlsruhe, MSV Duisburg en Hansa Rostock promoveren

VfL Wolfsburg nam afscheid van Klaus Augenthaler, ondanks een contract tot 2009. Michael Frontzeck (43) stapte zelf op bij Alemannia Aachen.

Markus Babbel (34) stopte in schoonheid bij VfB Stuttgart. De verdediger, 51-voudig Duits international, wordt de komende twee seizoenen de asssistent-trainer van Armin Veh.

Bayern München wil volgend seizoen gewoon door met Roy Makaay (32). “Hij staat nog een jaar onder contract en wij kunnen hem nog heel goed gebruiken”, zo luidt het oordeel van Karl-Heinz Rummenigge. Mehmet Scholl (36) nam na acht titels en vijftien jaar bij de Beierse grootmacht afscheid.

Lukas Sinkewiewicz (21), een verdediger van FC Keulen, kreeg een vierjarig contract bij Leverkusen. De Ghanees Hans Sarpei (30), die wordt overgenomen van VfL Wolfsburg, kreeg een overeenkomst tot 2009.

Diego Klimowicz verruilt VfL Wolfsburg voor Borussia Dortmund, dat anderhalf miljoen euro betaalde voor de trefzekere spits, die voor twee seizoenen tekende.

Alexander Frei (27), de Zwitserse international van Borussia Dortmund, onderging een heupoperatie. De aanvaller is zeker drie tot vier maanden niet inzetbaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content