Kleine voeten, sterke kuiten, grote longen : portret van Marcos Assunçao, de Braziliaanse middenvelder van Betis Sevilla, vanavond tegenstander van Anderlecht in de Champions League.

Zowel in het voetbal als in het dagelijkse leven lag de glorie niet voor het oprapen voor Marcos dos Santos Assunçao – 1,78 m voor 74 kg en op 25 juli 1976 geboren in het Braziliaanse Caieiras. Tot zijn zeventiende diende hij te wachten voor hij deel uitmaakte van een officiële voetbalclub. “Tot dan werkte ik van maandag tot vrijdag en speelde ik in de weekends voetbal met de vrienden”, herinnert de middenvelder van Betis Sevilla zich. Zijn familie helpen kreeg voorrang. Assunçao probeerde wat geld te verdienen als koerier : hij bezorgde documenten bij bankinstellingen of op ministeriële kabinetten. Voetbal reserveerde hij voor de schaarse vrije tijd. Het hielp hem even te ontsnappen aan de harde realiteit van het dagelijkse leven.

Vlak voor hij meerderjarig werd, drong het stilaan tot Assunçao door dat die ontsnappingsroute perspectieven bood om ook zijn familie beter te steunen. Rio Branco, een kleine club in de provincie Rio, toonde belangstelling. Assunçao nam een van de belangrijkste beslissingen in zijn leven en maakte een keuze die zijn bestaan definitief zou oriënteren : hij gaf zijn werk op om zich volledig op het voetbal te storten.

Algauw bleek dat de juiste keuze. “De dag dat ik debuteerde in het eerste elftal van Rio Branco besefte ik dat ik in de mogelijkheid verkeerde om me bij een topclub aan te sluiten en om misschien wel in Europa een carrière uit te bouwen”, vertelt Assunçao. Hij verkaste eerst naar FC Santos en kreeg daar de bevestiging dat hij als voetballer hoog mocht mikken. Na twee seizoenen, waarin hij zich aanpaste aan het Braziliaanse topvoetbal, verhuisde hij naar Flamengo, waar hij een uitstekend seizoen speelde. Tijd voor de grote oversteek naar Europa was het : AS Roma klopte aan zijn deur.

Aan zijn verblijf in Italië bewaart Assunçao zowel goede als slechte herinneringen. De samenvatting van de aangename souvenirs : het hoge niveau dat de Braziliaan gedurende drie seizoenen bij AS Roma bereikte en de vriendschappen die hij in Rome smeedde. Maar één persoon lag dwars om de voldoening volledig te maken. Assunçao : “Alles liep perfect voor mij Italië, op één detail na. Ik moest er samenwerken met een trainer die me hoegenaamd niet waardeerde, hoewel hij constant uitriep hoezeer hij op me rekende.”

De trainer in kwestie heet Fabio Capello, momenteel aan de slag bij Juventus. Vandaag nog kan Assunçao de rancune niet uit zijn verklaringen over Capello schrappen. “Hij is geen eerlijk man, hij liegt voortdurend.”

Bovenop zijn slechte relatie met de trainer kwam een knieblessure, die Assunçao weghield van het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Een gemiste kans om zich in de kijker te spelen. En ook om zich een stamplaats in de nationale ploeg toe te eigenen. Gezien de bikkelharde concurrentie zijn de selectiekansen van Assunçao gevoelig geslonken.

Betis Sevilla legde de Braziliaan een reddingsplank voor. De transfer veroorzaakte veel lawaai en werd eigenlijk alleen overstemd door de komst van Ronaldo bij Real Madrid. Sevilla legde tien miljoen euro op tafel voor Assunçao en een clausule bepaalde dat op de verbreking van het contract een prijs van zestig miljoen euro stond.

De Andalusische club heeft zich de uitgave van al dat goede geld nog geen seconde beklaagd. Assunçao manifesteerde zich meteen als een meesterstuk in het systeem van trainer Victor Fernández. En ook onder de hoede van de huidige coach, Lorenzo Serra Ferrer, ontpopt de Braziliaan zich als een sleutelfiguur bij Sevilla. Dat Betis vorig seizoen de beste positie in het eindklassement van het Spaanse kampioenschap bezette in de geschiedenis van de club, dankt het in niet geringe mate aan Assunçao. Hij was het ook die op het veld van Mallorca tekende voor de beslissende treffer die voor Betis de deur naar de voorronde van de Champions League openduwde. Assunçao drijft bij Sevilla overigens gestaag zijn doelpuntensaldo op : vijf goals in 2002/03, zeven in 2003/04, negen in de vorige campagne. Assunçao heeft in Sevilla een gedaantewisseling ondergaan. Zo slecht hij zich op den duur in Rome voelde, zo goed in zijn vel weet hij zich bij zijn Spaanse club. Zijn prestaties getuigen van die hervonden mentale kracht.

Een van de mensen die Assunçao het meest hebben geholpen sinds hij bij Sevilla belandde, was Denilson, de Braziliaanse aanvaller die intussen naar Bordeaux verscheepte. Assunçao rekende hem voordien al onder zijn vrienden en hij kwam niet bedrogen uit.

Vrijschoppen zijn de specialiteit bij uitstek van Assunçao. “Mijn enige geheim is de dagelijkse oefening”, legt hij uit. “Ik laat wat dat betreft geen dag voorbijgaan. Na iedere training trap ik nog een reeks vrijschoppen. Soms een uur aan een stuk. Vanuit alle mogelijke posities neem ik ze dan. Ik probeer in die schoten zoveel mogelijk precisie te steken, zonder echt rekening te houden met de positie van de doelman. Tijdens mijn eerste seizoen bij Betis Sevilla kreeg ik op dat gebied veel hulp van de IJslander Johannes Gudjonsson. We trainden samen op vrijschoppen, ik heb veel van hem opgestoken.”

Schoenmaat 40 heeft Assunçao. Hij gelooft rotsvast dat kleine voeten ideaal zijn om heel precies te trappen. Aan bijgeloof ontbreekt het de Braziliaan trouwens niet : altijd zal hij eerst met zijn rechtervoet het veld opstappen. Overigens concentreert hij zich bij het trappen van vrijschoppen ook op zijn lichaamshouding. Bij het contact tussen voet en bal maakt hij een lichte buiging. Het veelvuldig trappen heeft de spieren in de rechterkuit van Assunçao versterkt. Die spierkracht zorgt voor strak dalende curven in zijn vrijschoppen.

Niet enkel vrijschoppen mag Assunçao als zijn sterke kant beschouwen. Tot zijn kwaliteiten behoren onder meer een groot concentratievermogen – vandaar een opvallende regelmaat in zijn prestaties – en een meer dan gemiddeld speldoorzicht. En hij beschikt over een stel goede longen, getuige de onvermoeibare indruk die hij geeft en het volume aan activiteit dat hij ontwikkelt.

Zijn familie neemt in het leven van Assunçao een centrale plaats in. Hij is zijn ouders dankbaar voor de opvoeding die hij heeft genoten. “Mijn ouders hebben me geleerd tegenover iedereen eerlijk te zijn.” Die waarden wil hij ook zijn eigen kinderen meegeven. “Daar maak ik dagelijks werk van. Als je daar niet elke dag mee bezig bent, kan je nooit een goed resultaat behalen.”

Trouw is een andere deugd die Assunçao koestert. Ze houdt hem, althans voorlopig, bij Betis Sevilla. Hij vatte daar intussen zijn vierde seizoen aan. Aan belangstelling van andere clubs ontbreekt het hem niet, maar hij geeft er de voorkeur aan in Sevilla te blijven. Het is daar dat hij weer smaak in het leven en het voetbal kreeg. Assunçao zal dat niet licht vergeten.

door Lucas Haurie en Xavi Villavilla

Assunçao gelooft rotsvast dat kleine voeten ideaal zijn om heel precies te trappen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content