Kennedy Winston kan voor Oostende het verschil maken in de titelstrijd.

Geen Aalstar of Antwerp Giants in de finale van de play-offs, maar een oerklassieke Oostende-Charleroi, waarbij de kustjongens dankzij hun eerste plaats in de reguliere competitie het thuisvoordeel genieten. Bovendien kan Oostende de voorbije weken rekenen op een sublieme Kennedy Winston (27, 1m98). De Amerikaanse forward werd in november 2011 ingehaald als tijdelijke vervanger voor de geblesseerde Matt Lojeski, maar kon het bestuur snel overtuigen van zijn kwaliteiten. Hij kreeg zo een contract tot het einde van dit seizoen.

Nu money time aanbreekt, komen de toptalenten aan de oppervlakte, zoals deze Winston. Hij is een ex-speler van de Europese topclubs Virtus Bologna, Panathinaikos en Real Madrid. “Oké, daarmee vergeleken kun je Oostende bestempelen als een kleinere club”, weet de vleugelspeler. “Maar voor mij was dit een uitstekende plek om aan mijn comeback te werken na een zware knieblessure vorig jaar.”

Tijdens de winterstop waren er nochtans aanbiedingen. “De situatie hier staat me aan”, zegt Winston. “Ik weet dat we een sterke ploeg hebben en dat we voor de titel kunnen meestrijden.” Daarvoor rekent Oostende op zijn scherpschutter. In de laatste topwedstrijd van de reguliere competitie leverde Winston een knalprestatie tegen Charleroi. “We konden al winnen in de Spiroudôme en mogen een 3-1 als balans voorleggen. Dat is toch een psychologisch voordeel. Maar dat betekent niet zo veel, want Charleroi heeft net als wij erg veel kwaliteit in de kern. Ik verwacht een gesloten finale, waarbij details het verschil zullen maken.”

Winston is een klasbak, maar valt ook op door zijn collectieve instelling. “Ik speelde bij grote clubs. Daar is het normaal dat je soms slechts twintig minuten aan de bak komt of dat je van de bank komt en meteen moet presteren. Ik stel me daar geen vragen bij, het voornaamste is dat je op het einde wint.”

Wat de toekomst brengt, dat zijn zorgen voor later. “Eerst die titel pakken met Oostende, daarna zien we wel”, zegt Winston. “Oostende is een leuke groep, waar weinig ego’s in rondlopen. En ook de Belgische competitie bevalt me wel. Ze wordt vaak, ten onrechte, onderschat omdat er geen grote namen spelen. Maar iedereen respecteert elkaar en dat is voor mij toch een openbaring. Ik ben heel tevreden met deze ervaring.”

door daniel devos en matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content