Als La Louvière ook de komende jaren zijn licentie wil behalen, moet het flink besparen. Op alles en nog wat, zelfs op de spelerscontracten. Manager Roland Louf : “Alle spelerslonen moeten naar omlaag. Willen de spelers dat we voortdoen zoals nu, en dat we ze misschien al in september niet meer kunnen betalen ? Onze inkomsten aan tickets en sponsoring zijn dramatisch laag.” Eerder al verdween langs de achterdeur, officieel om privéredenen, de Franse spits Nicolas Ouédec, wellicht niet toevallig de duurste speler uit de kern.

Vorige week maakten de kranten melding dat aan Manu Karagiannis, nochtans sterk bezig, een neerwaartse aanpassing van zijn contract werd voorgesteld. Karagiannis aanvaardde vorige zomer, in plaats van een contract voor twee jaar, het compromis van de club : één jaar plus een optie op nog een jaar aan dezelfde voorwaarden van zodra hij dit seizoen 25 wedstrijden speelde. “Op mijn leeftijd kon ik dat voorstel aanvaarden.”

De middenvelder weigerde nu echter een contractverlaging te aanvaarden. Evenmin wilde hij de bewuste clausule uit zijn contract laten lichten. “Het gaat mij om het principe. Ik kom mijn verplichtingen na en verwacht van anderen dat ze hetzelfde doen. Het is evenmin een kwestie van een verschil in visie tussen de nieuwe en de oude manager. Op mijn contract staat de handtekening van de voorzitter, en die is nog altijd dezelfde.” De speler weerlegt dat La Louvière hem een salarisverlaging van vijftig procent voorstelde : “Ik moest vijfenzéventig procent inleveren !”

Roland Louf geeft toe dat het voorstel van de club weinig aantrekkelijk was. “Alleen hoop je dat als beide partijen water in de wijn doen, je een compromis vindt dat een beetje hoger ligt. Ik vind het vooral jammer dat Manu niet akkoord ging om die clausule te schrappen. Zelfs als hij volgend jaar niet was gebleven, had hij dan rustig het seizoen kunnen uitspelen. Nu verliest iedereen in deze affaire.”

Financieel verlies lijdt Karagiannis dit jaar niet. Hij derft geen premies, dat zit allemaal in het pakket dat La Louvière hem dit jaar moet uitbetalen. Als ze hem vragen nog te spelen, zal hij dat ook doen. Wat hem vooral steekt, is dat de club zo laat met een dergelijk voorstel komt. “Ik weet niet of ze zoiets een maand geleden hadden durven voorstellen. Toen zagen de kansen op behoud er namelijk nog niet zo goed uit. Met mijn prestaties heb ik daar ook toe bijgedragen. Ik ervaar dit als stank voor dank, ook al herhaalden ze nog eens dat ze heel tevreden over mij zijn en mij het liefst willen houden.”

Karagiannis is 35, transfervrij, en moet op zoek naar een nieuwe club. “Vorig jaar lag het moeilijker omdat ik nog weinig speelde bij GBA. Nu heb ik getoond ik dat ik het niveau in eerste klasse nog makkelijk aankan.”

door Geert Foutré en Pierre Danvoye,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content