In de Franse hoogste klasse spelen heel wat beloftevolle jonge talenten zich in de kijker. Drie van hen kloppen al aan de deur van de Franse nationale ploeg en werden daarvoor beloond door bondscoach Raymond Domenech.

Julien Faubert (23), een middenvelder van Bordeaux, werd bij lesBleus geselecteerd voor de oefeninterland tegen Bosnië-Herzegovina. Na een opleiding bij derdeklasser Cannes verhuisde Faubert twee jaar geleden naar Bordeaux. Zijn grote kracht is dat hij negentig minuten onvermoeibaar de rechterflank kan afdweilen. Hij is snel en beschikt over een enorm uithoudingsvermogen. Bovendien staat hij vrij stevig op zijn benen. Faubert blijkt bijzonder sterk. “Ik ben een vrij mooi parcours aan het afleggen. Dat was ook altijd wat ik verhoopte. Hier droomde ik van”, vertelde Faubert, die bij de Girondins al uitgroeide tot een belangrijke steunpilaar.

André-Pierre Gignac (20), een spits van Lorient, werd daar ook gevormd maar mocht gedurende één seizoen ervaring opdoen bij derdeklasser Pau. Hij staat een beetje symbool voor de promovendus. Ondanks een stevige concurrentie in het offensieve compartiment – zelfs Steve Marlet zit er op de invallersbank – slaagde hij erin een basisplaats te verwerven. In het duel tegen Nantes, de eerste wedstrijd waarin hij als titularis mocht beginnen, scoorde hij meteen een hattrick. Domenech kondigde al aan dat hij de stevige Bretoense bonk – 1,86 meter en 84 kilogram -, die bovendien snel en perfect tweevoetig is, van heel nabij volgt. Gignac is dus zeker een zeer complete speler die het alleen nog aan wat ervaring ontbreekt.

Yohann Pelé (24), de doelman van Le Mans, deed al eerder van zich spreken. Want hij voerde vorig seizoen de rangschikking van de beste doelmannen van France Fooball aan. Dit seizoen slaagt hij erin om te bevestigen. “Ik zette een grote stap vooruit. In de tweede klasse slaagde ik er niet altijd in om volledig geconcentreerd te blijven.” Ook grote clubs weten al van zijn reputatie, want Arsenal kwam hem al herhaaldelijk scouten. Pelé zat ook al drie keer in de voorselectie van de Franse nationale ploeg. “Met zijn 1,92 meter heeft hij heel wat présence. Bovendien is Yohann bijzonder snel, beschikt hij over goede reflexen en voetbalt hij goed mee. Yohann heeft echt alles om een hele grote doelman te worden”, weet Olivier Pédemas, de doelmannentrainer van Le Mans.

PSG raakt maar niet uit de crisis. In de competitie blijven de resultaten ver onder de verwachtingen en vorige donderdag werd de ploeg uit de Franse hoofdstad ook in de UEFA Cup zwaar vernederd. Erger nog dan de 2-4-nederlaag op eigen veld tegen Maccabi Haifa waren de zware rellen die na de wedstrijd uitbraken. Een politieman die een belaagde Israëlische supporter wilde helpen, greep naar zijn vuurwapen en doodde een Parijse hooligan. Vrijdag drongen de fans binnen op de oefenvelden om er de spelers te bedreigen. “Ik ben werkelijk beschaamd”, liet voorzitter Alain Cayzac optekenen. “Het gaat om de droevigste en meest dramatische periode die PSG ooit heeft meegemaakt. Het al of niet ontslaan van Guy Lacombe is eigenlijk helemaal niet aan de orde. In vergelijking met de trieste waarheid dat iemand door het voetbal zijn leven verloor, heeft dat totaal geen betekenis.” Ondertussen circuleren de namen van Raien Vincent Guérinals mogelijke opvolgers.

Nicolas Sarkozy, de minister van Binnenlandse Zaken, kondigde aan dat hij harder zal optreden tegen hooligans. Ook het feit dat de supportersverenigingen zelf moeten instaan voor de ticketverkoop, zou de golf van geweld in en rond de stadions moeten helpen indijken.

Grégory Pujol (ex-Anderlecht) scoorde voor Sedan de gelijkmaker op het veld van Nice (2-2).

Marc Planus, de verdediger van Bordeaux, heeft behoorlijk wat pech. Nauwelijks hersteld van een zware blessure, liep hij in de met 1-0 gewonnen partij tegen Saint-Etienne een letsel op aan de meniscus van de linkerknie.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content