OHL RONDDE TEGEN WAASLAND-BEVEREN DE KAAP VAN HONDERD DOELPUNTEN IN DE JUPILER PRO LEAGUE. ZONDER DRIE TITULARISSEN EN MET ENKELE TIENERS ZETTE DE PLOEG VAN TRAINER RONNY VAN GENEUGDEN ZICH FRAAI AAN DE LEIDING IN PLAY-OFF 2.

Bombardeert deze zege OHL tot groepsfavoriet?

Ronny Van Geneugden: “Ik denk het niet. Dit was een thuismatch en er wachten ons nog moeilijke verplaatsingen. Te beginnen naar Charleroi, dat een goed resultaat behaalde op KV Mechelen. Maar het is wel een opsteker. Ik zag de frisheid van voor de winterstop terug, ook mentaal. Het geluk dat we toen hadden, stond ook weer aan onze zijde. Zij trapten tegen de paal en drie minuten later maakten wij de 1-0.”

Voorzitter Jan Callewaert heeft het bereiken van de finale van play-off 2 als doel vooropgesteld. Daaruit spreekt veel meer ambitie dan vorig jaar.

“De euforie wegens het behoud was zo groot toen, dat alles wat erbij kwam, meegenomen was. We startten vrij slecht, met één op zes. Daarna pakten we nog negen op twaalf en kwamen we uiteindelijk maar één punt te kort om Cercle Brugge van de groepswinst af te houden. Daarom ook is deze zege tegen Waasland-Beveren een opsteker. Dit seizoen hadden we onze doelstelling al heel vroeg bereikt, waarna we een mindere terugronde kenden.”

Wat zo mooi begonnen was, eindigde daardoor een beetje in mineur. Hebben jullie iets goed te maken in deze play-offs?

“Zo komt het over. Succes went. Wij schrijven nu al drie jaar aan een positief verhaal. Kampioen in tweede klasse, dan het behoud in eerste, en nu de tiende plaats. Het tweede jaar in eerste klasse is normaal het moeilijkste en toch hebben we ons vrij eenvoudig gehandhaafd. Maar de perceptie zit een beetje tegen. We kenden een geweldige heenronde, waarin we boven onze stand hebben gepresteerd. Iedereen koesterde grote hoop in de terugronde, vooral in onze uitverkochte thuiswedstrijd tegen Standard. Dat is jammer genoeg minder goed afgelopen. Maar zoals we voor de winter niet in euforie leefden, moeten we nu niet alles somber gaan inzien. Onze analyse van het seizoen staat of valt niet met die ene wedstrijd. We zijn tiende geworden, na veertiende vorig jaar: dat is gewoon fantastisch. Alleen waren die zes gelijke spelen na de winterstop van het goede te veel. We speelden in totaal twaalf keer gelijk. Daarvan hadden we er twee moeten laten overhellen naar een overwinning.”

Alleen de top zeven maakte meer doelpunten dan OHL. Daar staat tegenover dat op de drie staartploegen na jullie ook de meeste doelpunten binnenlieten.

“Terwijl dat net een aandachtspunt was geweest in onze transferpolitiek. En toch is die evaluatie vrij povertjes nu. We zullen daar opnieuw bij stil moeten staan. Misschien heeft het er ook mee te maken dat we wat offensiever wilden voetballen. We scoorden enorm vlot. Een heel seizoen lang hadden we met Ibou iemand in de top drie van beste doelschutters staan. Dat is uniek.”

Gemaakte en toegestane doelpunten opgeteld doen alleen Club Brugge en RC Genk beter dan OHL. Na die twee clubs leverden wedstrijden met OHL de grootste garantie op doelpuntenrijk voetbal op.

“Hier was altijd wat te zien. Daarom zat Den Dreef ook altijd vol.”

En toch ben je minder expliciet in de ambities dan de voorzitter.

“Tuurlijk gaan wij voor de groepswinst en proberen we zo hoog mogelijk te eindigen. Dat doet iedereen. In de competitie pakten we tegen onze tegenstanders uit de poule 15 op 18. Alleen op Waasland-Beveren verloren we, met 2-0. Dat zal de voorzitter ook wel tot zijn uitspraken hebben verleid. Maar hoeveel mensen bestuderen op donderdagavond niet de Lottocijfers die het vaakst terugkeren? En toch krijgen ze de juiste zes getallen nooit op een rijtje. Een club als OHL moet ook rekening houden met de voorbereiding voor volgend seizoen. Op die lijn ga ik balanceren: enerzijds resultaten boeken, anderzijds jongens de kans geven om te tonen wat ze in hun mars hebben. Dat is tegen Waasland-Beveren aardig gelukt. Yagan had zich al getoond en nu deed ook Cerigioni dat. Neem daarbij ook Dehond, die net als Yagan nog maar zeventien is. Ik wil deze jongens – en nóg anderen – graag kansen geven, zolang ze er maar klaar voor zijn. Anders bewijs ik hen en de groep geen dienst. Achteraf heb ik makkelijk praten, maar ik ga zeker niet met het hoofd tegen de muur lopen.”

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content