Geboren op 9 mei 1969.

Getrouwd met Sabina, vader van Celine (10) en Melanie (5).

Je hebt een vrije dag en mag kiezen hoe je die invult. Wat ga je doen ?

“Duiken. In België is dat heel moeilijk. Maar als ik bijvoorbeeld in Turkije of Griekenland ben, vind ik het fantastisch om daarmee dagen te vullen. Ik duik al vier à vijf jaar. De laatste keer heb ik mijn diploma behaald. Dat werd de hoogste tijd, want voordien moest ik elke keer opnieuw lessen volgen om te mogen en te kunnen duiken.

“Ik kan enorm genieten van de rust en de ongerepte natuur onder water, ik ben enorm nieuwsgierig op dat vlak. Er is zoveel te zien. En niet iedereen komt daar, dat geeft me een apart gevoel.”

Mocht iemand je vragen om in de politiek te gaan, zou je dat overwegen ?

“Op dit moment niet, later misschien. Ik vind politiek belangrijk, maar ben er eigenlijk een beetje bang van. Je kan in dat milieu niet zomaar zeggen wat je denkt of voelt, terwijl ik het hart op de tong heb. Het is een kwestie van voorzichtig zijn, want voor je het weet, wordt iets dat je gezegd hebt, tegen je gebruikt.”

Als je een Ikea-kast in elkaar zet, is de kans dan reëel dat ze een halfuur later uiteenvalt ?

“Ik ben heel eigenwijs in dat soort zaken, een doorzetter. Als het niet gaat, zal het moeten gaan. Wanneer de kast klaar is, zal ik vermoedelijk hier of daar een gaatje te veel geboord hebben. Maar ze zal niet ineenstorten. Achteraf kom ik doorgaans tot de conclusie dat ik een bepaalde plaat had moeten omdraaien, dat daar het gaatje dat ik zocht, voorzien was.”

Aan welke zaken kan je veel geld uitgeven ?

“Materiële dingen interesseren me niet echt, ik ben niet zot van auto’s of kleding. Ik spendeer mijn geld liever aan lekker gaan eten. Eigenlijk doe ik dat nu te weinig. Toen ik in Spanje zat, had ik voor dergelijke dingen meer tijd.”

Hoe reageerde je toen je hoorde dat in het station Brussel-Centraal een 17-jarige jongen was neergestoken ?

“Ik was geschokt, ik vind het heel teleurstellend en angstaanjagend. Als dat allemaal kan, waar gaat het dan ophouden ?”

Ben je bang om ouder te worden ?

“Nee, alles heeft zijn etappes en momenten. Je aanpassen, dat is de kunst van het leven. Ik word nu 37 en ben al een beetje aan mijn toekomst aan het denken. Ik ga door met voetballen zolang ik mij er fysiek en vooral mentaal nog goed bij voel. Daarna wil ik een nieuwe richting uit. Ik ga niet in mijn zetel zitten niksen. Ik heb ambities.

“In onze familie hebben we twee hotels. Mijn schoonzus baat het ene uit en het andere wordt gerund door verscheidene mensen. Ik help er regelmatig. Als ik vrije tijd heb, spendeer ik die in het hotel. Dan maak ik er de rekeningen. Het zou leuk zijn om dat over enkele jaren verder uit te bouwen. Ik doe het graag en vind het fijn dat mij iets nieuws wacht als ik stop met voetballen.

“In mijn leven heb ik één ding geleerd : ergens boem baf invallen is nooit plezant. Het is goed om dergelijke zaken langzaam te leren. Zo is de stap later minder groot. En als ik dat hotel later zou kunnen overlaten aan mijn kinderen, zou mij dat een grote voldoening schenken.”

Wat wil je je kinderen meegeven ?

“Oprechtheid en doorzettingsvermogen. Ik heb in mijn leven al zoveel jongens gezien die niets gedaan hebben met de enorme talenten die ze bezaten. Dat vind ik heel spijtig. Ik zou het erg vinden als mijn kinderen niks met hun leven zouden aanvangen.”

Aan welke vrouw zou je graag eens uitleggen wat buitenspel is ?

“( denkt lang na) Aan onze koningin. Ik zag ze een tijdje geleden naar Tom Boonen kijken en bedacht toen dat de mensen van de koninklijke familie overal bij moeten zijn. Ik vroeg me af of ze dan wel genoeg over al die dingen weten. Waarschijnlijk begrijpen zij van veel zaken maar een klein beetje. En ik vind onze koningin wel een knappe vrouw voor haar leeftijd.

“In het hotel ontmoet ik ook dikwijls vrouwen die met mij over voetbal beginnen te praten. Ze willen vaak hun mening kwijt, maar blijken na verloop van tijd toch niet echt grote kenners. Dan overvalt mij wel eens de neiging om zaken als buitenspel uit te leggen. Maar ik besef meestal net op tijd dat het toch geen zin heeft. ( lacht)”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content