Nog voor Kerstmis zal Lille OSC zich ontdoen van de aandelen (51 procent) in Royal Mouscron-Péruwelz. De Belgische eersteklasser heeft al een andere, opnieuw Franse, overnemer op het oog. Voorzitter Edward Van Daele ziet dan ook geen reden om te panikeren: “De situatie van RMP is niet zo slecht als men wil doen geloven. Na wat filterwerk hebben we nog steeds drie serieuze kandidaat-overnemers.”

De reden voor het terugtrekken van Lille ligt bij Marc Coucke, binnenkort wellicht hoofdaandeelhouder van de Franse club. In dat geval zou Coucke straks in het bezit zijn van twee Belgische eersteklassers: Mouscron-Péruwelz en KV Oostende. Een conflictueuze situatie. Coucke zal Oostende echter nooit laten vallen en dus wordt RMP geslachtofferd. “Maar we weten niet wanneer die aandelenoverdracht bij Lille zal plaatsvinden en op welke manier”, geeft Van Daele toe. “Dat wordt in de komende maanden beslist. De nieuwe aandeelhouder zal sowieso voor het einde van dit seizoen gekend zijn. De contacten zijn al dermate gevorderd dat ik nog voor januari een doorbraak verwacht.”

Naast een Franse club die concrete interesse toont, wordt ook een Qatarese piste genoemd. De investeringsgroep die Maxime Lestienne vastlegde (zie het verhaal op pagina 34 in dit blad), staat op het punt om aandelen van Lille te kopen. De Deense spelersmakelaar Mikkel Beck treedt daarbij als tussenpersoon op. Beck heeft nu al heel wat spelers rondlopen bij RMP en Lille, een deal met de Qatari zou hem in staat stellen opnieuw spelers te stallen bij de Belgische eersteklasser. Er valt zelfs te horen dat die constructie al beklonken is, maar dat men het nog even in het vriesvak houdt om ondertussen de Pro League en de KBVB te paaien.

Een nieuw blik spelers uit de stal van Beck kan wellicht van pas komen voor Mouscron-Péruwelz, want de gehuurde spelers van Lille vallen allemaal onder het partnership met de Fransen. Zodra de deal opgezegd wordt, is RMP verplicht die spelers zelf onder contract te leggen. Een dure zaak. Alleen al omdat het dan zelf een deel van de salarissen zal moeten betalen, iets wat nu niet hoeft.

RMP-voorzitter Edward Van Daele nuanceert: “Wat de huurcontracten betreft, is alles duidelijk: het zijn rechtsgeldige arbeidscontracten. Net zoals we die hanteren voor de spelers die van Club Brugge gehuurd zijn. Die contracten gelden voor een heel seizoen, ongeacht de nieuwe eigenaar van onze club.”

Voor de leden van de technische staf ligt dat enigszins anders. T1 Rachid Chihab, zijn assistent en de keeperstrainer liggen onder contract bij Lille en zijn simpelweg ter beschikking gesteld aan derden. Ook het hele jeugdproject Futurosport kan bij een overname in vraag gesteld worden.

In de kleedkamer wordt alvast gespeculeerd over de toekomst van de club. Doelman Patrick De Vlamynck verwoordt de twijfel: “We vragen ons af voor wie we binnen enkele maanden zullen voetballen. We proberen het lachend op te nemen, sowieso hebben wij in dit dossier toch niets te zeggen. Wij hebben een contract tot het einde van het seizoen en het is in ons eigen voordeel om ons in die periode te tonen.”

DOOR PIERRE DANVOYE

doelman Patrick De Vlamynck: “We vragen ons af voor wie we binnen enkele maanden zullen voetballen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content