Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Roland Duchâtelet (STVV), voorzitter van de tv-commissie van de profliga, is vorige donderdag samen met Herman Wijnants (Westerlo) en profligasecretaris Robert Sterckx in Zeist ontvangen door Henk Kesler, directeur Betaald Voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), en Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie. De Belgische delegatie had een voorstel voor een grensoverschrijdende BeNe-competitie op zak. “Een denkpiste,” preciseert Duchâtelet, “waarover we een verkennend gesprek hebben gevoerd.”

De tv-commissie heeft als opdracht zoveel mogelijk geld uit de brand te slepen voor de tv-rechten van de Jupiler Liga. En ze moet erop toezien dat de competitie voor het verwerven van die rechten, zo groot mogelijk is. Op een BeNe-kampioenschap zouden meer bieders afkomen, is de veronderstelling. Het huidige voetbalcontract bedraagt 36 miljoen euro (voor 3 seizoenen), wat neerkomt op 3,6 euro per inwoner. In Nederland is dat 4,7 euro, in Italië en Frankrijk 10 euro, en in Engeland ongeveer 14 euro. De commissie trok daaruit een dubbele conclusie : niet alleen stijgt de (absolute) waarde van een tv-contract naargelang het aantal inwoners, ook de (relatieve) waarde per kop stijgt. Een groot Belgisch-Nederlands kampioenschap zou dus best 9 euro per inwoner kunnen opleveren, denkt Duchâtelet. “Een absolute zekerheid is dat niet, wel een grote waarschijnlijkheid.”

Volgens Duchâtelet ontving hij felicitaties van Kesler en Tielbeke voor zijn presentatie. Interessant is dat de huidige tv-contracten in België en Nederland samen aflopen medio 2008. Een agenda werd niet vastgelegd. “Op korte termijn is dit zeker niet te realiseren”, aldus Duchâtelet. “In de profliga was de reactie iets tussenin : niet positief, niet negatief. Wij hebben ook geen mandaat om met Nederlandse clubs te gaan praten. Bovendien stapte Standard al uit de commissie en is de positie van Anderlecht en Charleroi onduidelijk. Het is dus absoluut niet zeker dat de clubs in België en Nederland vóór het idee zijn.”

Dat Wijnants hem steunt, noemt Duchâtelet moedig. “Het laat zien dat de voorzitters van kleine clubs niet te beroerd zijn om dingen voor te stellen waar zij niet direct voordeel bij hebben”, zegt hij. “Dat verdient respect. Als ik eerlijk wil zijn tegenover het voetbal, moet ik durven denken aan een scenario waarin STVV het misschien moeilijk krijgt, maar dat beter is voor het Belgische voetbal. Men zal mij nooit kunnen verwijten dat ik niets voor het voetbal heb gedaan.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content