In het spelershome van Club Brugge haalt Kevin Roelandts samen met zijn voetbalvrienden Stijn Mahieu en Nicola Wellens herinneringen op, maar ze blikken ook al vooruit. ‘Roelie hoort thuis bij de Rode Duivels.’

“Ik dacht dat onze foto samen in het bubbelbad werd genomen”, zo opent de guitige Nicola Wellens (26) met een kwinkslag. Kevin Roelandts en Stijn Mahieu (beiden 24) grijnzen even, maar counteren meteen. “Tja, jij bent wat meer gewoon hé”, zegt Mahieu. “Inderdaad, we kunnen niet allemaal zeggen dat we op de cover van de laatste Menzo staan”, kopt Roelandts de gemeten voorzet van zijn oud-ploeggenoot en ex-schoolmakker binnen. Vooraleer ze het spelershome binnenstappen en de ploegfoto van Club Brugge bekijken, waar de kopjes van Bosko Balaban en Ivan Leko er achteraf wat onhandig aan werden toegevoegd en op twee lichamen van jeugdspelers werden geplakt, komen spontaan de tongen los. In het sappig West-Vlaams natuurlijk, met voldoende aandacht voor wat pittige anekdotes. Vierde man Thomas Troch ontbreekt, wegens verplichte training bij vierdeklasser Eendracht Aalst.

Kansen krijgen

Kevin Roelandts : “Ik speelde al samen met Stijn bij de UEFA’s, maar bij de beloften kwam ook Nicola erbij. Het lijkt alsof het gisteren was. We beschikten over een uitermate talentrijke lichting. Cedomir Janevski was onze trainer.”

Stijn Mahieu : “Amai, een echte kampioenenploeg, waarvan de meesten nu nog op een hoog niveau spelen. Brian Vandenbussche bij Heerenveen, Davy Defauw bij Roda JC, Hans Cornelis bij RC Genk, Karel Geraerts bij Standard, Jo Vermast bij KV Kortrijk, Christophe Delande bij KVSK United, Johan Gerets bij FCV Dender en Sam Ysebaert bij HSV Hoek. Allemaal minstens de eerste of de tweede klasse.”

Nicola Wellens : “Het was onze grote droom om ooit bij het grote Club Brugge te kunnen voetballen. CJ, de coach, zei altijd na de wedstrijd : één pintje in de Los Amigos, jongens. Maar hij bleef wel het langste hangen ( algemene hilariteit).”

Mahieu : “Op dat moment sta je daar eigenlijk niet genoeg bij stil. Niets hoefde, hé. We waren achttien, zaten nog op school, maar kregen ons eerste contractje van dertigduizend frank en een wagen van de club. Je waande je een beetje de vedette, want je speelde toch voor het grote Club Brugge. Wij behoorden tot de elite.”

Wellens : “Achteraf bekeken is het jammer dat wij ons niet konden doorzetten. Ik miste zeker de mentale weerbaarheid. Dan heb ik het vooral over de echte weerstand voor de eerste klasse.”

Roelandts : “Vooral bij Thomas Troch mag je spreken over een gemiste kans. Hij lag in balans met Sebastian Hermans voor een stek bij de A-kern. Onder invloed van Chris Van Puyvelde werd dan voor Seb gekozen.”

Mahieu : “Ik had de tegenslag dat ik, in maart 2002, uitviel met een stressfractuur aan mijn voet. Mijn makelaar, Jean-Claude Lagaisse, sprak van interesse van Sparta Rotterdam voor mij, Brian en Davy. Zij vertrokken, ik bleef. Dat knaagt nog altijd.”

Roelandts : “Vrij snel, na het eerste jaar bij de beloften en de eerste twee maanden in het tweede seizoen, wist ik dat er voor mij een plaatsje was voorzien bij de eerste ploeg. Het is een kwestie van je kans krijgen.”

Wellens : “Jij stak er bij de jeugd ook echt bovenuit. Roelie behoorde wekelijks tot de uitblinkers. Hij is een alleskunner : Kevin kan een mannetje uitschakelen, is op meerdere posities inzetbaar, perfect tweevoetig, verdedigt mee, bezit een goede traptechniek en blijft een echte winnaar. Ik schrik niet van het traject dat hij aflegde.”

Mahieu : “Vooral zijn afschermen van de bal vind ik fenomenaal. Hij zet gewoon perfect zijn lichaam. Wanneer we in de zomer meedoen aan een toernooitje, ben ik blij dat ik bij hem ben. Anders zou de frustratie groot zijn.”

Wellens : “Hopelijk kan hij zich nu verder doorzetten.”

Supporter

Mahieu : “De verleiding was groot om op je achttiende wat te ontsporen, want we werden kort gehouden. Dan wil je ontsnappen, hé. ( grijnst) Bij de buitenlandse toernooien durfden we wel eens de regels te ontlopen. Ik herinner me dat ik tegen Kevin eens een hele nacht een tafeltennistoernooi speelde. De eindstand om vijf uur ’s ochtends was 27-28, we werden verondersteld om elf uur te slapen.”

Wellens : “Maar alles bleef altijd binnen de groep.”

Roelandts : “Ik ben heel blij dat mijn ouders altijd bijzonder streng waren. Vanaf mijn elfde was ik ballenraper op Club Brugge. Tot mijn veertiende mocht ik op zondag alleen maar rolschaatsen op straat. Voetbal is mijn leven. Echt uitgaan deed ik niet, want ik had net als Stijn al vrij vroeg verkering. We bouwden de laatste jaren wel een traditie op de maandagavond : een kaartje leggen.”

Wellens : “Lekker gezellig. ( mysterieus) En à propos, daarna nog ergens eens afzakken.”

Mahieu : “Dat is niet meer voor mij weggelegd, want ik moet van maandag tot vrijdag van zeven tot vier werken. In de bouw, dat is echt travakken. Zwaar werk, dat in de benen kruipt.”

Roelandts : “Daarom heb ik zo veel respect dat hij ook nog voetbalt. Want die combinatie is loodzwaar. Ik zou het niet kunnen. We spreken toch over een totaal ander levensritme. Natuurlijk staat daar financieel iets tegenover. Ik ben ervan overtuigd dat Stijn zeker de tweede klasse aankan. Met het karakter van Philippe Clement speelde hij nu zeker hoger.”

Wellens : “Door omstandigheden voetbal ik nu in eerste provinciale. Daar komt het plezier nog echt op de eerste plaats.”

Roelandts : “Voetballend kan Pico zeker mee in tweede, maar het hoofd moet ook mee willen. Daar is hij nogal fragiel.”

Wellens : “Ik geef het toe jongens, het was een probleem. Na twee tot drie slechte passes begon ik vroeger de keitjes te tellen en zakte ik volledig weg. Nu gaat het al iets beter. Ik legde me er al bij neer dat ik nooit meer de eerste klasse zal halen. Nu ben ik de eerste supporter van Roelie.”

Ambitie tonen

Mahieu : “Ik zal hoogst uitzonderlijk eens naar een wedstrijd kijken. Per toeval ging ik naar Anderlecht tegen Club. Dan lette ik wel speciaal op Kevin. Ik zag nog altijd dezelfde speelstijl.”

Roelandts : “Ik speel nog altijd het liefst als opkomende middenvelder, maar hoop verder mijn kans te krijgen als hangende aanvaller. Je moet het gewoon worden, omdat je anders speelt. Het is echt wennen. Nu moet je afwachten, proberen maximaal te profiteren van de kansen die je krijgt. Maar liever in de spits of infiltrerend vanop links, dan echt stijf tegen de flank.”

Wellens : “Wat me al opviel, is dat Roelie zijn voorzetten veel scherper aansnijdt.”

Roelandts : “Dat is het resultaat van dagelijks trainen. Het enige waar ik speciaal op werk, is mijn startsnelheid. Sprintjes trekken. Ik moet ook minder met mezelf bezig zijn, maar iets meer met het spel.”

Mahieu : “Hij loopt niet meer zo veel met de bal. Je merkt dat hij iets volwassener voetbalt, niet langer de speelvogel is.”

Wellens : “Ik vind het een goede zet van Ferrera dat hij Roelie gebruikt als tweede spits. Alhoewel hij eigenlijk meer de man van de acties is, blijf ik zijn balvastheid ook een grote troef vinden.”

Roelandts : “Dit moet voor mij het seizoen worden van de bevestiging.”

Wellens : “Ambitie tonen, daar komt het nu op aan. Als ik zie wie er tegenwoordig allemaal wordt opgeroepen bij de nationale ploeg, dan zeg ik : Roelie hoort thuis bij de Rode Duivels. En dat meen ik. Hij heeft zeker die kwaliteiten. Vijf wedstrijden in de basis bij Club, goed spelen en René Vandereycken moet hem oproepen.”

Roelandts : “Ik denk daar voorlopig niet aan. Eerst een basisplaats veroveren bij Club, de rest volgt dan wel vanzelf. Ik mocht al twee keer naar de Rode Duivels, om een wedstrijdje te spelen op training. Het smaakt absoluut naar meer.”

Wellens : “( enthousiast) Hij zou er echt niet misstaan. Je zit er dichtbij, makker.”

Mahieu : “Kevin moet alles stap per stap bekijken. Als hij weer op de invallersbank terechtkomt, moet hij toch eens goed nadenken. Het heeft weinig zin je tijd te verliezen, want Kevin heeft zeker de potentie voor de eerste klasse.”

Wellens : “Dit seizoen moet hij daarvoor toch minstens aan twintig wedstrijden in de basis geraken. Als je echt goed speelt, komt alles vanzelf.”

Droom

Roelandts : “Die basisplaats tegen Anderlecht was alleszins een fameuze opsteker. Ik moet ervoor zorgen dat niveau aan te houden. Het deed deugd dat ik de eerste drie competitieduels telkens als eerste mocht invallen. Zoals Ferrera dat aangaf, betekent het iets. Ik voel bijzonder veel vertrouwen, raak meer betrokken en sta dichter bij de basiself. Op training lukt ook alles.”

Mahieu : “Een Kevin Roelandts in topvorm, dat loont de moeite.”

Roelandts : “Natuurlijk besef ik ook dat ik als spits afgerekend zal worden op mijn doelpunten. Ik scoor het gemakkelijkst als ik me er niet op fixeer.”

Wellens : “Een echte goalgetter ben je misschien niet, maar je kan wel werken aan je plaatsing voor doel. Bovendien is Roelie op zijn sterkst als hij mag infiltreren.”

Roelandts : “Ik lig nog onder contract tot 2008. Het liefst zou ik nog heel lang bij Club voetballen, want ik ben hier gewoon gelukkig en verdien goed mijn boterham. Ik vertoef graag in een vertrouwde omgeving, dicht bij mijn familie en vrienden. Als ik hier tien miljoen kan verdienen en in het buitenland bijvoorbeeld twaalf miljoen, dan is mijn keuze snel gemaakt.”

Wellens : Roelie is inderdaad niet echt het avontuurlijke type.”

Mahieu : “Kevin zal hier zijn volledige loopbaan volmaken.”

Roelandts : “Het zou mooi zijn en ook deuren openen voor de toekomst. Kijk maar naar de manier waarop Gert Verheyen hier nog altijd op handen wordt gedragen. Nog tien jaar Club, het zou fantastisch zijn.”

Wellens : “Ach, wij zijn gasten die het voetbal niet kunnen missen. Zelfs in de zomer willen we nog altijd eens samenspelen. Een toernooitje is een leuk tussendoortje, louter voor de fun en het gezellig samenzijn. Dan komt het klein kind weer naar boven, proberen we mekaar zoveel mogelijk te pesten of zot te maken, door bijvoorbeeld de bal door de beentjes te spelen. Of moet ik, zoals vroeger, in het midden staan bij een rondootje. Ik heb nog één droom : binnen een tiental jaar ooit nog eens samen voetballen in een eerste ploeg. Dat we Kevin Roelandts dan mogen aankondigen als dé toptransfer van het team.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content