Met luid applaus en begeleidend gezang brachten de spelers van Germinal Beerschot tijdens de cooling-down na KV Mechelen-Germinal Beerschot hulde aan hun kapitein Carl Hoefkens die in de tribune zijn transfer naar Stoke City toelichtte. Met Hoefkens verliest Marc Brys de bezieler van de ploeg. Na het vertrek van Daniel Cruz gaf Brys Hoefkens spontaan de kapiteinsband. Niet dat hij die nodig had : ook zonder die band was Hoefkens op en naast het veld al langer de onbetwiste leider. Opvallend trouwens hoe niet alleen Brys en de andere spelers, maar ook het bestuur hun sterkhouder deze transfer van harte gunden.

Met Jonas De Roeck heeft de club de ideale opvolger voor Hoefkens. Net als Hoefkens werd De Roeck bij Lierse op een zijspoor gezet en aast op revanche. Ook De Roeck is als centrale verdediger een intelligente, klaar kijkende voetballer met aangeboren leiderscapaciteiten. Twee jaar geleden werd hij algemeen nog beschouwd als een van de grote opkomende Belgische talenten, rijp voor een topclub.

Toen hij zijn contract tekende leek er bij Germinal Beerschot een centrale verdediger op overschot, maar het bestuur wist wel beter. Stoke City was namelijk niet de eerste club die aan Hoefkens trok. Kort na de bekerwinst kregen club én speler al een paar aanbiedingen : één van een andere Engelse tweedeklasser, maar ook één van een ploeg die net naar de Premier League promoveerde. Daar voelde Hoefkens zich nog niet rijp voor : “Ik wil het absoluut in de Premier League maken, maar die stap ineens zetten vond ik te groot. Daar ben ik nog niet klaar voor. Vierenzestig wedstrijden op een seizoen is veel. Bij Stoke hoop ik naar dat niveau toe te groeien. De aanwezigheid van Boskamp was doorslaggevend.”

Met de overstap naar de Engelse competitie gaat voor Hoefkens een droom in vervulling : “Ook al is mijn favoriete club sinds mijn vijfde AC Milan. Maar een ander land dan Engeland trok me niet, zelfs geen kleine ploeg in Spanje of Italië : dat is niet mijn soort voetbal.” Intussen hoopt hij wel in beeld te blijven voor de nationale ploeg : “Het is niet zo dat ik dat nu ineens bijkomstig vind. Ik las dat Anthuenis het niveau van Stoke voldoende vindt om me te blijven volgen. Ik hoop dat hij dat ook doet, want ik wil echt bij de Rode Duivels horen.” Het bod van Stoke overtreft alles : “Het is even goed als wat ik kon verdienen bij Ajax en Celta de Vigo. Met die clubs was ik rond op mijn achttiende, maar Lierse lag toen dwars.” (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content