Troeft na Real Madrid vanavond ook AS Roma RC Genk genadeloos af ? Robert Raes, voorzitter van de sportieve commissie, de dag na de nederlaag : “Tussen AS Roma en Real Madrid is er absoluut een verschil. Zij spelen een 3-5-2, maar schakelen even gemakkelijk over naar een 3-4-3 of een 4-5-1 als het moet. Ze spelen verschillende systemen door elkaar, met doorgaans drie stugge verdedigers, Panucci als organisator en Emerson als spelverdeler daarvoor. In de spits manoeuvreert Batistuta tussen de twee stoppers van de tegenstander. Bij een vrije trap of een corner komen ze allemaal naar achteren. Allemaal. En ze hebben van daaruit een snelle balbehandeling.

“Qua agressiviteit zullen wij uit een ander vaatje moeten tappen dan in Madrid. Als je ziet dat de Spaanse kranten Vanbeuren een amigo noemen en Roumani een otro amigo, dan weet je dat een dosis gezonde agressiviteit zeker op z’n plaats zal zijn. Kijk naar de wedstrijd van Brugge : ik hoor dat alles wat rechtstond door die Russen gewoon werd omgekegeld. Maar als je drie meter van iemand als Figo af speelt, tja, dan heb je het zitten, hé. Want als hij met de bal aan de voet afkomt, weet je niet welke kant hij uitgaat. Toen ik na de match de arbiter zag, stak hij zijn duim omhoog. Zo’n wedstrijd kon hij die avond gerust nog een keer of twee fluiten. Wat wil je, de eerste fout wordt gemaakt in de zestiende minuut en de eerste gele kaart valt in de 92ste minuut – en dan struikelt die Spanjaard nog over zijn eigen benen. Ze moeten hun voet durven zetten en de technische staf zal dat moeten overbrengen.

“De algemene les is : back on earth. Er zijn er bij die dat nog altijd niet beseffen. Tegen Charleroi zag ik er al een stuk of vijf met hun hoofd in Madrid. Het enige positieve dat we hieruit kunnen trekken, is dat Roma misschien zal denken : ho, jongens, daar in Genk kunnen we de punten pakken ! En dat ze hier dan iets minder verdedigend komen spelen. Tegen Athene stonden onze spitsen op een eiland en tegen Madrid Dagano ook. Tja, en dan word je dus heel eenvoudig uitgetikt. Want wat doen ze dan ? Pasje terug, dat gat in en een dubbele versnelling erbovenop. Dan zie je hoe echte voetballers zijn, hé. Dat niveauverschil kon je ook zien tegen Athene : als de bal naar Dagano ging, zat er direct drie man op. Dus als je in de Champions League iets wil laten zien, zal je risico moeten nemen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content