Wordt Steve Mandanda de nieuwe nummer één?

Bondscoach Raymond Domenech maakte een lijst bekend van 36 spelers voor de Franse nationale ploeg en de beloften die het opnemen tegen Spanje en Congo. Opnieuw valt er geen spoor te bekennen van David Trezeguet, nochtans topscorer in de Serie A. Met Jérémy Menez (aanvaller, Monaco), Gaël Clichy (verdediger, Arsenal), Hugo Lloris (doelman, Nice) en Steve Mandanda (doelman, Marseille) werden wel vier nieuwkomers opgeroepen.

Die laatste is ongetwijfeld een van de grote revelaties in de Franse competitie. Marseille huurde hem van Le Havre, als doublure voor titularis Cédric Carrasso. Met een klein beetje geluk en veel talent greep Mandanda zijn kans. Sinds Carrasso zijn achillespees scheurde, toont Mandanda zijn ontegensprekelijke klasse. Op zijn 22ste lijkt hij de belangrijkste kandidaat om straks tijdens Euro 2008 tussen de palen te staan, aangezien zowel Mickaël Landreau als Sébastien Frey te veel fouten maken om zich op te dringen als vervanger van de langdurig geblesseerde Grégory Coupet.

Sommige waarnemers vinden dat Mandanda even onverschrokken is als Fabien Barthez en even lenig als Bernard Lama. “Hij is een echte panter”, verklaarde beloftetrainer René Girard aan France Football. “Steve is bijzonder stevig gebouwd, zodat hij enorm veel présence heeft. Bovendien is hij elegant en vooral bijzonder efficiënt.” Mandanda combineert heel wat sterke punten: hij is klemvast en heeft een goede detente. Ook zijn snelheid en zijn reflexen plaatsen hem op een erg hoog niveau. “Wat de ploeg enorm veel bijbrengt, is dat hij goed bestand is tegen de druk. Hij straalt een enorme koelbloedigheid uit”, voegt zijn teamgenoot Lorik Cana eraan toe. De gebruikelijke heisa bij Marseille lijkt hem alvast niet erg te deren. “Voetballen blijft voor mij in de eerste plaats genieten”, zegt Mandanda. “Waarom zou ik me onder druk laten zetten door wat me nu overkomt? En de ambiance in ons stadion schrikt anderen misschien af, maar mij bezorgt die sfeer net een goed gevoel.”

Mandanda is geboren in Kinshasha, maar streek enkele maanden later al in Frankrijk neer. Hij debuteerde bij Evreux en verhuisde vervolgens naar Le Havre. Opvallend is wel dat zijn vader als middenvelder speelde, terwijl Steve net als zijn drie broers – Parfait is momenteel stagiair bij Bordeaux bewust doelman wilde worden.

Ederson (22), de Braziliaanse middenvelder van Nice, trekt volgend seizoen naar Lyon. De Franse kampioen zou een bedrag van veertien miljoen euro opgehoest hebben. Tot het einde van dit seizoen mag de Zuid-Amerikaan op huurbasis bij Nice blijven spelen.

Bryan Bergougnoux, een jonge spits van Toulouse die zijn opleiding kreeg bij Lyon, werd geopereerd aan de rechterschouder. Hij mist wellicht de rest van het seizoen.

Monaco haalde internationale versterking met de Uruguayaanse middenvelder Ignacio Gonzalez (25, Danubio), de Braziliaanse linkerflankspeler Fabio Santos Romeu (22, São Paulo) en de Kroatische defensieve middenvelder Nikola Pokrivac (22, Dinamo Zagreb).

Vlad Munteanu, de Roemeense middenvelder van VfL Wolfsburg, werd voor vijf maanden uitgeleend aan Auxerre. Julien Quercia, een jonge spits van Sochaux, is daar een andere versterking.

PSG deed het zo slecht in de eerste seizoenshelft dat iedereen gedacht had dat de club tijdens de winterstop veel transfers zou doen. Maar alle pistes ten spijt moest de ploeg zich op de valreep tevredenstellen met twee relatief onbekende Brazilianen: middenvelder Williamis de Souza Silva en spits Everton Santos (22).

Loïc Remy, een 21-jarige aanvaller van Lyon, werd uitgeleend aan Lens.

Verschillende eersteklassers overleefden de zestiende finales van de Coupe de France niet: Rennes en Le Mans werden uitgeschakeld door andere eersteklassers, maar Auxerre en Nice gingen onderuit tegen Bastia en Angers.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content