RFC Seraing – Info

Alles voor het behoud

Met de professionele air van iemand die al veel watertjes doorzwommen heeft én met de opluchting van iemand die beseft dat hij een onderschatte opdracht tot een goed einde heeft gebracht, zei Jean-Louis Garcia net na de gewonnen barrage tegen RWDM: ‘We blijven een kleine club die nooit een rustig seizoen zal kennen.’ Ook al zal hij niet meer op de bank van de Metallo’s zitten om dat bevestigd te zien, de Fransman was er zich terdege van bewust dat het komende seizoen lastig zal worden voor de satellietclub van FC Metz. Met drie ploegen die aan het eind van het seizoen de lift naar beneden nemen, lijkt Seraing nog voor het eerste fluitsignaal weerklonk al veroordeeld. Het is aan José Jeunechamps om de mission impossible op Le Pairay tot een goed einde te brengen. Hij kan daarbij niet rekenen op de zeldzame offensieve artiesten van de vorige campagne: Youssef Maziz, Georges Mikautadze en Ablie Jallow, die allemaal teruggekeerd zijn naar de Grenats van Metz.

De voorbereiding begon al vroeg: een troef om op de eerste speeldagen punten te pakken tegen ploegen die nog in opbouw zijn.

Versterkte achterhoede

Hij mag dan al beroofd zijn van het grootste deel van zijn scorend vermogen, de vijftiger kan alleszins het cv van een ervaren coach voorleggen, ook al begint hij voor het eerst aan een seizoen als hoofdcoach van een eersteklasser. Logisch dus dat hij eerst naar de verdediging kijkt. Vóór doelman Dietsch, een vaste waarde tussen de palen en teruggekeerd naar Luik voor een extra uitleenbeurt, stelt de coach een erg compacte vijfmansverdediging op. De drie mensen op het middenveld moeten het bouwwerk mee rechthouden en voorin mag het aanvallende duo wonderen proberen te verrichten. Dat recept moet gekruid worden met een intense fysieke voorbereiding, die al vroeg begon: een onmisbare troef om op de eerste speeldagen kostbare punten te pakken tegen ploegen die nog in opbouw zijn. Zo kan een positieve dynamiek gecreëerd worden en een marge tegenover de concurrentie.

RFC Seraing - Info

Achteraan was Seraing kwetsbaar door een duidelijk gebrek aan verdedigende kwaliteiten en het begon zijn werkzaamheden dus met de versterking van zijn achterhoede. Tshibuabua, overgekomen van Saint-Etienne, lijkt voorbestemd om de patron te worden in de vijfmansverdediging. Hij wordt geflankeerd door de ervaren Opare. Nieuwkomer Trémoulet, die als vrije speler van FC Sète kwam, zou zich op links een basisplaats moeten verwerven. Op rechts lijkt de voorkeur uit te gaan naar Conceição junior om de flank te bezetten, terwijl Poaty en Kilota dat elk aan de overkant kunnen doen. Het doel zal alleszins zijn om de linies gesloten te houden en de weg naar Dietsch te bemoeilijken voor de tegenstander.

RFC Seraing - Info

Het middenveld zal kunnen rekenen op de ervaring van oude rot Lepoint, die altijd gul is met zijn inspanningen. De andere nieuwkomers, Guillaume van Virton en Sissoko van Stade Reims, hebben de ervaring en de discipline om de Luikse driehoek op het middenveld te vervolledigen.

Nieuwkomers in de spits?

Maar er moeten ook goals gemaakt worden. Omdat dat niet bepaald de prioriteit is van het collectief, dat duidelijk gericht is op het evenwicht als de tegenstander de bal heeft, ligt het aanvallende spel dus in de voeten van enkele individuen die zich op dit niveau nog moeten bewijzen. Bernier en Mouadilmandji kenden vorig jaar wel hun momenten van glorie, maar hebben nooit kunnen bevestigen als echte aanvalsleiders. En nieuwkomer Elisor scoorde dan wel zeventien keer vorig seizoen, hij maakte die goals ‘slechts’ in National, de derde klasse in Frankrijk. Om hun vuurkracht te vergroten zullen de Metallo’s misschien kunnen rekenen op Luciano D’Onofrio, die nieuwe sterke man in de sportieve leiding van FC Metz. Zijn vertrouwensman Carlos Freitas is sportief directeur geworden op Le Pairay. Hoop doet leven.

RFC Seraing - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content