Ernie Brandts vlamt met NAC.

Onder leiding van de 28-voudige Nederlandse international, een voorstopper die op het einde van zijn loopbaan ook nog voor Germinal Ekeren uitkwam, herleeft de volksclub uit Breda. Ernie Brandts (52) barst van de ambitie en zorgde vorige week, in de kwartfinales van de KNVB-beker voor de uitschakeling van zijn PSV (3-0).

In de schaduw van de topclubs is de revival van NAC een van de opmerkelijkste ontwikkelingen in de Nederlandse competitie. Aan het eind van vorig seizoen diende de ploeg zich nog te redden via de nacompetitie. Torenhoge schulden en een etterende spelersgroep zorgden ervoor dat de ambities voor dit seizoen minimaal waren. De opdracht voor Long Tall Ernie was vrij eenvoudig : niet degraderen. De realiteit is anders. NAC staat in de subtop en er wordt weer volop plezier gemaakt op de tribunes.

De start was nochtans niet best, met 8-1-verlies tegen AZ en 1-2 thuis tegen Ajax. Bakkerszoon Brandts ruziede met de verwende sterren Anouar Diba en Leonardo, de aanhang maakte zich op voor weer een jaar gekijf. “Ik wist dat we nog niet klaar waren voor de competitie”, zegt daarover Brandts in VI. “Ik had te maken met een trainingsprogramma van mijn voorganger en met een groep die niets meer durfde. Angst voelde ik, een gebrek aan spelvreugde. Niemand nam zijn verantwoordelijkheid.”

Hij werd lang afgeschilderd als te lief voor de voetballerij. Maar Brandts countert. “Ik doe het op mijn manier. Wie mij boos kent, weet wel beter.” Hij laat niet graag met zich sollen en vindt het leggen van verantwoordelijkheid bij de spelers heel belangrijk. “ABCD : agressie, beleving, concentratie en discipline. Het liefst speel ik natuurlijk aanvallend voetbal. Maar daar moet je natuurlijk wel het materiaal voor hebben. Herhalen is van belang, mensen moeten begrijpen wat ze doen op het veld. Mijn ploegen zijn goed georganiseerd. Ook zonder bal moeten mijn spelers altijd bezig zijn. Een team van Ernie Brandts is een klotenteam om tegen te voetballen.” S

NAC zorgde in de kwartfinales van de KNVB-beker voor de stunt, door PSV te verslaan met 3-0. De andere uitslagen : RKC-Roda JC 1-0, FC Utrecht-AZ 1-2, Willem II-Ajax 0-2. Loting halve finales (op 18 april) : AZ-NAC en Ajax-RKC.

Guus Hiddink moet een boete van 45.000 euro betalen wegens een valse belastingaangifte in 2003. De huidige bondscoach van Rusland lichtte de fiscus voor 1,4 miljoen euro op, aangezien hij twee jaar in ons land was ingeschreven, maar hier nooit woonde. Hiddink kreeg ook nog een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

De Nederlandse international John Heitinga (23) verlengde zijn contract bij Ajax tot 2011.

RKC kan de komende weken geen beroep doen op Tarek Sektioui (29). De Marokkaanse spits viel uit met een hamstringletsel.

Feyenoord neemt na dit seizoen afscheid van doelmannentrainer Pim Doesburg (63). Het aflopende contract van de oud-international wordt immers niet verlengd. Hij zag het ook niet zitten als scout verder te gaan. Patrick Lodewijks, die dit seizoen nog tot de A-kern van Erwin Koeman behoort, gaat vanaf komende zomer de goalies onder handen nemen.

Willem II verlengde de overeenkomst van Steef Nieuwendaal (21) tot 2009. De middenvelder, die vorig jaar nog werd verhuurd aan MVV, is bezig aan zijn derde seizoen. Onder Dennis van Wijk veroverde hij een basisplaats.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content