Wereldkampioen Italië mag naar Zuid-Afrika.

Net als vier jaar geleden kwalificeerde Italië zich op de voorlaatste speeldag van de voorronde voor de eindfase van het WK. De squadra bewees in Ierland opnieuw haar collectieve sterkte, maar kwam toch twee keer op achterstand. AlbertoGilardino scoorde in de 90e minuut de 2-2, nadat SeanSt Ledger in de 87e minuut met een vallende kopstoot bij de tweede paal het lot van de regerende wereldkampioen leek te hebben bezegeld. Hoewel Zambrotta beter in zijn sas leek dan in de competitie kon het centrale verdedidingsduo LegrottaglieChiellini niet overtuigen. Op het middenveld haalde Palombo slechts een matig rendement, terwijl Pirlo te traag speelde. Di Natale, die in de Serie A nochtans met de ogen dicht scoort, kwam helemaal niet in het stuk voor. Keeper Buffon was naar goede gewoonte het betrouwbare sluitstuk. De doelman heeft wel dringend een meniscusoperatie nodig, maar hoopt die te kunnen uitstellen tot na de competitietopper tegen Inter begin december.

Nu de kwalificatie binnen is, rijst de vraag wie Marcello Lippi zal meenemen naar Zuid-Afrika. Gezien het conservatieve profiel van de coach, zullen alle oude krijgers van de partij zijn. En daarnaast ook heel wat spelers van Juventus, want Lippi heeft volgens diverse clubleiders enkel oog voor spelers van La Vecchia Signora. Ook vorige zaterdag zouden zeven spelers van Juventus op het veld hebben gestaan als Marchisio geen forfait had moeten geven. Als Lippi die kritiek hoort, voornamelijk vanuit de hoek van Inter, moet hij daar eens goed mee lachen. Het team van Jose Mourinho speelt immers regelmatig zonder één Italiaan tussen de lijnen. Anderzijds is het toch vreemd dat Lippi het vertrouwen blijft schenken aan Legrot-taglie die bij zijn club niet eens titularis is.

Met uitzondering van de thuiswedstrijden tegen Ierland en Bulgarije was het Italiaanse voetbal allesbehalve oogstrelend. Lippi heeft daar echter lak aan: zolang de resultaten er zijn, kan niemand hem iets maken en kan hij zelfs de smeekbedes van de pers om Antonio Cassano op te roepen vrolijk blijven negeren.

Francesco Totti staat in de top tien aller tijden van de topscorers in het Italiaanse voetbal. De aanvoerder van AS Roma heeft nu 184 goals achter zijn naam. Hij is de enige nog actieve speler in de ranglijst, die wordt aangevoerd door Silvio Piola (290 doelpunten), de aanvalsleider van Lazio en Juventus in de jaren dertig.

Alberto Gilardino, de spits van Fiorentina die in beroep ging tegen de twee weken schorsing die hij kreeg na zijn uitsluiting tegen Lyon, kreeg gelijk: de UEFA is van oordeel dat zijn afwezigheid tegen Liverpool voldoende was, aangezien hij niet de indruk had gegeven zijn tegenstander te willen kwetsen.

Adrian Mutu, eveneens Fiorentinaspits, kan voorlopig opgelucht adem halen: een Zwitserse rechtbank heeft tijdelijk de beslissing van het sporttribunaal TAS in Lausanne opgeheven die de Roemeen veroordeelde tot het betalen van een schadevergoeding van 17 miljoen euro aan Chelsea.

Diego Milito, de Argentijnse spits van Inter, die al een verrekking aan de linkerbil opliep, kreeg nu dezelfde blessure aan de rechterbil. De Braziliaanse verdediger Lucio had dan weer last van de adductoren aan het linkerbeen. Beide spelers moesten afhaken bij hun respectievelijke nationale ploeg.

Zoals verwacht kreeg coach Roberto Donadoni de bons bij Napels na de nederlaag in Rome. Hij wordt vervangen door Walter Mazzarri. Die was in 1998/99 al eens aan de slag bij de club als adjunct van Renzo Ulivieri. Daarna verrichte hij mirakels bij Reggina en Sampdoria.

Jean Claude Blanc, de huidige afgevaardigd bestuurder van Juventus, werd benoemd tot ceo. Hij vervangt Giovanni Cobolli Gigli, die al drie jaar die functie vervulde.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content