Waar vinden we tegenwoordig nog een nieuwe Uwe ?” Het was Franz Beckenbauer die, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van oud-international Uwe Seeler, in zijn column in sensatiedagblad Bild pleitte voor een nieuwe regelgeving rond buitenlandse voetballers. Der Kaiser vindt immers dat er te weinig Duitse spelers op het veld staan. De voorzitter van Bayern München verwees daarbij gemakshalve naar de stormachtige ontwikkeling van verdedigende middenvelder Andreas Ottl en de status van Bastian Schweinsteiger. Maar hij vergat dat bij zijn eigen club maar gemiddeld vier Duitsers (naast Ottl en Schweini de certitudes Oliver Kahn en Philipp Lahm) in de basiself staan : een schrijnend aantal.

Beckenbauer is allesbehalve enthousiast over het spelniveau in de Bundesliga. “Uitgezonderd Werder Bremen spelen alle topclubs helaas zeer onaantrekkelijk. Of ze verkeren in degradatiegevaar, zoals Hamburger SV”, concludeerde de man die als speler met Bayern München en HSV de Duitse titel veroverde.

“Op den duur vraag je je af of er een verband bestaat met het groeiende aantal buitenlanders. Het steeg dit seizoen naar 55 procent. Te veel spelers uit diverse landen die zich nauwelijks verstaanbaar kunnen maken, dat kan voor het uit elkaar vallen van een ploeg zorgen als er geen sterke kern is van Duitsers”, oordeelt de oud-international. “Dat maak je nu mee in Hamburg. Bij veel voetballers heerst een huurlingmentaliteit : ‘Lukt het bij de ene club niet, dan ga ik wel naar de volgende.’ Ik weet niet hoe lang de clubs een dergelijke mentaliteit nog moeten aanvaarden.”

Als vicevoorzitter van de Duitse voetbalbond wil Beckenbauer bij UEFA-voorzitter Lennart Johansson, overigens een goede vriend, de zogenaamde 6+5-regel bepleiten : die bepaalt dat van elke basiself zes spelers speelgerechtigd moeten zijn voor de nationale ploeg van het land dat de competitie organiseert. Johan Cruijff en FIFA-voorzitter Sepp Blatter steunen zijn actie. “Ik wil de tijd niet terugdraaien en het aantal buitenlanders beperken tot twee of drie”, stelde Beckenbauer. “Maar we moeten maatregelen nemen en reorganiseren.” Momenteel voldoen er maar vijf eersteklassers aan deze 6+5-regel, zo berekende Bild. Alemannia Aachen en Arminia Bielefeld, de minder gefortuneerden, scoren het best (7,2). FSV Mainz 05 (6,5), Werder Bremen (6,5) en Eintracht Frankfurt (6,4) volgen. Hamburger SV (3,1), Energie Cottbus (3) en Schalke 04 (2,6) sluiten de rij.

Franz Beckenbauer is herkozen als voorzitter van Bayern München. Van de 1987 stemgerechtigde leden waren er maar 21 tegen zijn vijfde termijn, wat wil zeggen dat 98,2 procent voor was. Der Kaiser, ondertussen al 61, is al sinds 1994 aan de macht bij de Beierse topclub.

De enkelblessure van international Lukas Podolski (21) is ernstiger dan voorzien. De spits van Bayern München raakte een maand geleden geblesseerd door een tackle op training van Mark van Bommel.

René Klingbeil is de volgende speler van Hamburger SV die wordt veroordeeld tot de tribune. De 25-jarige verdediger beschadigde in het duel tegen FSV Mainz 05 de ligamenten van de enkel en is minstens een maand niet inzetbaar.

Het wil dit seizoen nog niet vlotten met Jon Dahl Tomasson (30) bij VfB Stuttgart. De Deense international, net hersteld van een ontsteking aan de voetzool, verrekte de ligamenten van zijn linkerenkel op training.

Jan Schlaudraff (23), één van de vele lichtpunten bij Alemannia Aachen, wordt gevolgd door Werder Bremen. De aanvaller volgde het CL-duel tegen Chelsea in de loges. Een clausule in zijn contract bepaalt dat bij elk bod boven de 1,2 miljoen euro zijn huidige werkgever dat moet aanvaarden.

Florian Hamm, grootaandeelhouder van Borussia Dortmund door zijn participatie van 25 procent, werd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas het slachtoffer van een gewapende roofoverval. Hij verkeerde even in levensgevaar, maar herstelt na een operatie vlot van zijn verwondingen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content