Geboortedatum en -plaats?

28 januari 1959, Ieper.

Welke sporten beoefen je zelf?

Eens de recepties en de feesten van januari voorbij zijn, zoek ik tijd om te fietsen. Met een groep vrienden, allemaal veertigers en vijftigers, regelen we via mail een datum. De ritjes zijn meestal op zondagvoormiddag, tussen de 60 en de 90 kilometer. Soms blijven we in het Brugse, maar het gebeurt ook dat we bijvoorbeeld naar het Heuvelland trekken. Mijn fietsvrienden heb ik leren kennen via de Guido Belcanto Classic, een koers voor liefhebbers. Toch ligt het accent van onze tochtjes echt op fietsen. Af en toe stoppen we zoals veel wielertoeristen wel eens aan een café, maar dat is zeker geen vaste gewoonte.

Welke sporten volg je passief?

Ook hier ligt het accent op de fiets. Ik volg alles, ook de cyclocross. Het probleem is wel dat ik erg onrustig word van de koers. Ik identificeer me namelijk met de renners. Persoonlijk vind ik het veel leuker om de koers op tv te volgen dan om bij de aankomst of langs het parcours te staan. Je kunt alles veel beter volgen vanuit je zetel. ( lacht) Voetbal zegt me eigenlijk helemaal niets en dat betekent vooral twee keer 45 minuten tijdwinst per week voor mij. Als Bruggeling hebben we wel de luxe dat we twee professionele ploegen in onze stad hebben, ik ben wel betrokken bij de politieke dossiers rond voetbal. Ik ben absoluut pro een nieuw stadion en probeer de extreme standpunten in het stadiondossier te verzoenen. We moeten een compromis vinden tussen het extreem ecologische verhaal dat sommigen ervan willen maken, en het extreem economische anderzijds.

Wie is/was jouw sportidool?

Hoewel veel mensen daar wat meewarig over doen: Roger De Vlaeminck. Hij koppelde het aangename aan het nuttige. De Vlaeminck was een gedisciplineerde prof, die veel successen boekte maar ook kon genieten van het leven. Een figuur die mij echt aansprak. In de periode dat ik nog minister was, heb ik ook eens met Sven Nys gepraat. Ook dat is iemand die ik enorm bewonder omwille van zijn professionalisme en zijn vlotte omgang met mensen.

Bij welk sportmoment kreeg je kippenvel?

Ik herinner me twee momenten van toen ik nog heel jong was, maar die ik me altijd zal herinneren: de dood van Tom Simpson op de Mont Ventoux in 1967 en Eddy Merckx die in 1969 in de Giro betrapt wordt op doping. S

bregt vermeulen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content