In de coulissen valt de jongste weken te horen dat er na de afknapper met Filip De Graeve al een nieuw reddersduo bij R Antwerp FC in de wachtkamer zit. Het zou gaan om Xavier Painblanc, een zakenman die ook actief is in de modewereld, en Pieter Van Rompay, bekend van de Antwerpse dancing Noxx. Painblancs vader was eigenaar van vloeitjesfabrikant Rizla, die in het verleden zowel op het Kiel als op de Bosuil publiciteit maakte.

Ook zijn zoon blijkt niet voor één gat te vangen. Xavier Painblanc heeft als Beerschotsupporter een loge op het Kiel, maar zou nu naar de buren in Deurne lonken. Samen met Van Rompay stond hij Antwerp eerder dit seizoen een lening van 250.000 euro toe, een vriendendienst naar verluidt voor een kennis in de raad van bestuur van de tweedeklasser. Omdat hij zijn geld terug wil en de nv RAFC Management van GuntherHofmans het terugbetalingsplan niet nakomt, dagvaardde Painblanc onlangs Hofmans en de nv. Een vonnis wordt eerstdaags verwacht. Toch zijn beide partijen nog steeds met elkaar in onderhandeling, naar verluidt over een scenario waarin het geleende geld wordt omgezet in een aandelenpakket. Hoe dat te rijmen valt met het paarse supportershart van Painblanc, is voorlopig onduidelijk. De publiciteitsschuwe zakenman zou ook niet de enige partij zijn met wie Hofmans momenteel in gesprek is.

De demarche van Painblanc is om meerdere redenen merkwaardig. Hij is het immers die Jos Verhaegen in 2010 een hak zette door Patrick Vanoppen als een paard van Troje weer op het Kiel binnen te rijden. Vanoppen was pas ontslagen als bestuurder van Beerschot toen de nv Adevra in augustus 2010 de aandelen van de familie Duchâtelet verwierf en plaatsnam in de raad van bestuur van de club. Tot eenieders verbazing bleek vervolgens niet Painblanc maar Vanoppen op het bestuurszitje van Adevra te gaan zitten. Niemand die had zien aankomen dat Painblanc zijn op de zenuwen werkende vennoot weer in het bestuur zou binnenloodsen. Voor Verhaegen was de maat hiermee vol: in februari 2011 verkocht hij Beerschot aan Vanoppen.

Vandaag heeft Painblanc geen juridische band meer met Beerschot. Intussen werd hij door Vanoppen uitgekocht in Adevra, iets wat niet zonder slag of stoot ging. Volgens beproefd recept kwam er een dagvaarding, een huisbeslag en een deurwaarder aan te pas vooraleer Vanoppen met het geld over de brug kwam. Ook Vivired, een van zijn vele bedrijfjes, verdween als bestuurder. Dat werd eind 2011 vervangen door een bedrijfje van Bob van Jole, dat inmiddels op zijn beurt uit beeld is. Iemand die dan weer ten tonele verscheen, is Vanoppens partner. Zij zit nu in Adevra, dat nog altijd deel uitmaakt van het Beerschotbestuur. Hoe dan ook bestaat dat laatste nu meer dan ooit uit me, myself and I. De sportieve en financiële gevolgen daarvan zijn bekend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content