Zes maanden moesten ze wachten op de terugkeer van de Slovaakse international Marek Mintal (28), die tweemaal op amper een jaar tijd een middenvoetsbeentje brak en daardoor lange tijd niet inzetbaar was voor het team van trainer Hans Meyer. Maar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen zag de oud-coach van FC Twente en Borussia Mönchengladbach een bijzonder scherpe en fitte Mintal aan het werk. “Ik vond het wonderbaarlijk”, vertelde de voormalige Oost-Duitser. “Je zag direct dat hij weer plezier had. Ik vond het fijn om opnieuw die glimlach te zien, die ik altijd opmerkte nadat hij een doelpunt maakte.”

Het blijft dat Meyer, anders een toonbeeld van nuchterheid en ernst, zich zo positief en vol enthousiasme uitlaat over een voetballer. Maar de euforie van de ondertussen 63-jarige coach is begrijpelijk. Want de laatste jaren bleek Mintal meer dan eens van goudwaarde voor zijn team. Niet alleen door zijn doelpunten, vooral door zijn aanwezigheid en betrokkenheid in het spel van FC Nürnberg. Toen Mintal er niet bij was, verloor de ploeg minstens de helft van zijn kwaliteiten, waardoor het ook altijd fel terugzakte in het klassement van de Bundesliga.

Dergelijke scenario’s wil Meyer dit seizoen absoluut vermijden, waardoor hij zijn voorzorgen nam. Hij probeerde voor een kwaliteitsinjectie te zorgen met de aanwerving van enkele nieuwkomers, predikte realisme bij het bestuur door te stellen dat de kern in de breedte niet sterk genoeg was uitgebouwd. Meyer werd op zijn wenken bediend. De achtste plaats van vorig seizoen evenaren, het derde beste resultaat na de kampioenentitel in 1968 als uitschieter, is het doel van de ervaren trainer. Ondanks het verlies van aanvaller Stefan Kiessling – een jeugdinternational – aan Leverkusen, met de clausule dat FC Nürnberg naast de transfersom 5,5 miljoen euro nog een extraatje ontvangt wanneer de speler international wordt of de Champions League haalt, staat er sportief een stevig fundament. De sterkhouders Mintal, Ivan Saenko, Marco Engelhardt (tot 2010) en Robert Vittek (2009) kregen langdurige contracten en zorgen voor een kwalitatieve meerwaarde. Zij worden aangevuld met de routine van de Tsjechische international Tomás Galásek (Ajax) en de Nederlandse aanvaller Gerald Sibon (PSV), terwijl uit de eigen jeugd Dominik Reinhardt zich aandient als direct inzetbare wissel.

Bondscoach Joachim Löw selecteerde voor zijn debuut, door de blessures van Robert Huth en Per Mertesacker met Manuel Friedrich (26, Mainz) een nieuw gezicht voor het duel tegen Zweden.

Borussia Mönchengladbach stopte met onmiddellijke ingang de samenwerking met de Luxemburgse international Jeff Strasser, aangezien de verdediger niet langer in de plannen past van coach Jupp Heynckes.

Michal Thurk (30) kreeg dan toch zijn zin. De aanvaller verruilde FSV Mainz 05 voor een contract tot 2009 bij Eintracht Frankfurt. Mainz reageerde met de aanwerving van de Hongaar Imre Szabics (25). Hij wordt transfervrij overgenomen van FC Keulen en kreeg een overeenkomst voor twee jaar.

Werder Bremen betaalde vijf miljoen euro voor de Duitse international Per Mertesacker (Hannover 96), die voor vier seizoenen tekende.

Giovane Elber (34) stelde zich zijn afscheid bij Bayern München heel anders voor, want de Braziliaanse spits verloor de derby tegen stadgenoot 1860 München met 0-3.

Miroslav Klose (Werder Bremen) werd voor Jens Lehmann (Arsenal) en Philipp Lahm (Bayern München) uitgeroepen tot speler van het jaar, Jürgen Klinsmann mag zich de beste coach noemen. De verkiezing werd georganiseerd door Kicker, waarbij alle sportjournalisten hun stem mochten uitbrengen.

Oliver Kahn (Bayern München) speelde tegen Borussia Dortmund zijn vijfhonderdste competitieduel.

De Argentijnse aanvaller Christian Gimenez (31) wordt door Hertha BSC voor een seizoen gehuurd van Marseille.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content