Zes wedstrijden nadat trainer Mario Been bij RC Genk door tegenvallende resultaten moest opkrassen, heeft Emilio Ferrera nog niet voor een ommekeer kunnen zorgen. De strafste prestatie sinds de trainerswissel is dat Genk in de reguliere competitie de zesde plaats niet meer uit handen gaf. De bijhorende kwalificatie voor play-off 1 kwam er maar ternauwernood; de Limburgers mochten op de slotspeeldag blij zijn dat eerste achtervolger AA Gent niet de zege behaalde waarmee de Oost-Vlamingen nog over Genk hadden kunnen springen.

Een Europees ticket kan het leed van Genk nog verzachten, maar ook dat lijkt ver weg. Genk staat zesde in play-off 1, met drie punten minder dan Lokeren en acht minder dan Anderlecht. Om kans te maken op het laatste Europa Leagueticket moeten de Limburgers klimmen in de stand. Hoe ver, dat bepaalt Lokeren, dat na zijn bekerwinst al zeker naar Europa mag. Eindigt Lokeren in de top vier, dan volstaat een vijfde plaats. Anders moet Genk vierde worden. Maar zelfs als dat lukt, mogen de Limburgers niet meteen naar Europa; daarvoor moet dan nog gestreden worden tegen de winnaar van play-off 2.

Na de 13 op 48 in de reguliere competitie hoopte Genk dat play-off 1 een nieuw begin zou inluiden. Maar Zulte Waregem hakte de Limburgers meteen in de pan: 0-3. Er volgden berichten over hoog oplopende spanningen in de kleedkamer. “Ik zou liegen als ik zei dat de sfeer goed is”, reageerde aanvoerder Jelle Vossen in de krant Het Nieuwsblad. Zaterdag volgde dan een 1-1-gelijkspel in Lokeren. De optimisten zagen Genk af en toe gezamenlijk hoog druk zetten; de pessimisten viel de wankele verdediging op. Ferrera stelde in de eerste plaats dat hij “content” was; “we moesten play-off 1 niet beginnen met een 0 op 6.” De opmerking dat zijn ploeg in het slot van de match niet voluit voor de zege leek te gaan, veegde de trainer van tafel. Hij verwees naar de inbreng van spits Ilombe Mboyo. De topaankoop van de Limburgers mocht in de 87e minuut het veld op. Over de gele kaart die verdediger Kalidou Koulibaly kreeg omdat hij tijd probeerde te winnen, repte Ferrera niet.

De steun van zijn fans is Genk intussen deels kwijt. De aanhang schreeuwt om meer jeugdspelers in het eerste elftal en uitte ook al kritiek op het clubbeleid. Vorige week zorgde een uitspraak van Herbert Houben voor deining; in een reactie op het mindere spel merkte de voorzitter op dat de fans dit seizoen 40 procent korting kregen. Als reactie daarop zakten veel supporters niet af naar Daknam; ze voelen zich geschoffeerd. Zo kreeg de relatie tussen Genk en zijn aanhang een extra knauw. En dat terwijl doelman László Köteles vorige week aan de krant Het Laatste Nieuws al zei: “In eigen huis doet iedereen het in zijn broek. Eenmaal op achterstand spelen we verkrampt en paniekerig. Onze tegenstanders lijken wel leeuwen, terwijl wij voetballen als angsthazen.”

Ferrera stelt dat zijn team op zoek moet naar “een referentiematch in eigen huis”, naar iets om echt op voort te werken dus. Eerder liet hij al verstaan dat er gebouwd moet worden richting volgend seizoen. Maar met hem aan het roer won Genk nog maar één keer, tegen rode lantaarn Bergen. Dus rijst de vraag of de club het aflopende contract van haar trainer zal verlengen. Opvallend zaterdag was dat Ferrera na de match plots hoognodig naar de bus moest toen een journalist vroeg of Genk hem genoeg betrekt bij het huiswerk voor volgend seizoen.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content