(JH)

Marcin Wasilewski speelde zondag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Anderlecht dit seizoen. Deze week is zijn schorsing van vier speeldagen ingegaan voor zijn elleboogslag in het gelaat van Peter Delorge. Op de slotspeeldag van play-off 1, op 13 mei, is hij weer speelgerechtigd. Anderlecht ontvangt dan Standard in het Vanden Stockstadion.

Zonder ongelukken neemt Denis Odoi de komende weken Wasilewski’s positie op de rechtsachter over. De Leuvenaar verscheen zondag in Brugge nog eens aan de aftrap, maar dan als linksachter. De door een hamstringblessure geplaagde Olivier Deschacht was in laatste instantie onvoldoende fit gebleken en Ariël Jacobs achtte het raadzaam Jordan Lukaku even aan de kant te houden. “Het was het moment om hem een beetje tegen de buitenwereld en zichzelf te beschermen”, aldus de coach. “Voor een jonge speler verloopt de aanpassing doorgaans wat makkelijker wanneer je afwisselend tegen grote en kleine ploegen speelt. De ene week tegen de tweede en de andere tegen de tiende, zeg maar. In play-off 1 speel je wekelijks tegen een topploeg. Daarom gaf ik de voorkeur aan een speler met een beetje maturiteit. Odoi had het moeilijk de eerste tien minuten, maar naarmate de wedstrijd vorderde, nam hij meer initiatief, ook offensief.”

De beslissing om Deschacht niet op te stellen viel pas zondagochtend. De verwachting is dat de linksachter helemaal fit raakt voor het duel van vrijdag in Genk. Met hem erbij zou de Anderlechtdefensie aan maturiteit winnen, wat in het heetst van de titelstrijd wellicht doorslaggevender wordt geacht dan het voetballend vermogen van de zeventienjarige Lukaku, in potentie de modernste van alle Anderlechtverdedigers.

Anderlecht mist vrijdag tegen RC Genk ook Sacha Kljestan en Dieumerci Mbokani, die allebei tegen hun vijfde gele kaart aanliepen. Mbokani was een voorhoede op zichzelf zondag. Hij speelde op eenzame hoogte en verzuimde slechts de score verder uit te diepen. Voor zijn vervanging als diepe spits komen zowel Matías Suárez als Tom De Sutter in aanmerking, maar geen van beiden zit goed in zijn vel. Suárez kloeg zondag over meer hinder dan ooit aan de knie. Jacobs: “Hij was kwaad op zichzelf, uit ontgoocheling. Zijn knie en enkel berokkenen hem veel last. Het wordt zaak om hem er nog vijf wedstrijden bij te houden. Dat zal niet makkelijk zijn. Hij traint nu al maar één dag op twee.” De Sutter haalde in Brugge niet eens de bank wegens een op training opgelopen kraakbeenletsel.

Overigens mist ook RC Genk vrijdag een cruciale pion wegens een gele schorsing: Khaleem Hyland. Vermoedelijk keert Daniel Tözsér terug in het elftal, tenzij Mario BeenJeroen Simaeys naar het middenveld doorschuift en Torben Joneleit naast Nadson centraal in de defensie zet. (JH)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content