Le Havre en Nantes keren terug in de eerste klasse.

Van een heuse wederopstanding mag je spreken bij Le Havre. Na vijf seizoenen promoveert de oudste club van Frankrijk opnieuw. In 2005 zag het er nochtans even naar uit dat de ploeg naar de derde klasse zou zakken, maar afgelopen seizoen gaf het bestuur zijn vertrouwen aan de flamboyante trainer Jean- Marc Nobilo, die tot dan toe vooral clubs had getraind op Mauritius, La Réunion en Libanon. In 2005 trainde hij nog de invallers, om twee jaar later de eerste ploeg in handen te nemen.

Jonge talenten zoals Guillaume Hoarau en Aït Ben Idir, die voortkomen uit een erg goed opleidingscentrum, zorgden samen met de routiniers Nicolas Gillet (ex-Nantes) en Christophe Revault (ex-Toulouse en Rennes) voor een goed evenwicht. Hoarau kroonde zich tot topscorer en zal volgend jaar uitkomen voor PSG, indien die ploeg zich handhaaft.

Naar het voorbeeld van Nancy, Le Mans, Valenciennes en Lorient begon Le Havre alvast met de bouw van een nieuw stadion, dat plaats zal bieden aan 25.000 toeschouwers. Het oude en stilaan vervallen Jules Deschaseauxstadion biedt slechts plaats aan 16.000 toeschouwers. Nobilo bestelde een onderzoek om de aanpak van die hoger genoemde clubs te bestuderen. Het budget wordt opgetrokken tot 26 miljoen euro, terwijl het pas gedegradeerde FC Metz dit seizoen werkte met 24 miljoen euro.

FC Nantes keert al na één jaar vagevuur weer terug. Dat betekent echter niet dat het allemaal van een leien dakje liep. De nieuwe voorzitter Wlademir Kita bleef immers het vertrouwen behouden in trainer Michel Der Zakarian. Vanaf de competitiestart was er veel kritiek, maar de coach slaagde toch in de uitdaging om meteen te promoveren. Dat gebeurde met een mix van jonge talenten zoals Loïc Guillon, Ricardo Faty en Rémi Mareval samen met spelers die de tweede klasse heel goed kennen, zoals Nicolas Goussé(ex-Bergen, maker van negen doelpunten) en David De Freitas, die boegbeeld en aanvoerder Frédéric Da Rocha veel steun boden. Nantes kreeg voor elke thuismatch wel 20.000 toeschouwers over de vloer, maar die toonden zich zelden tevreden over het povere spel, dat mijlenver afstond van het zo geroemde combinatievoetbal van vroeger. De clubleiding kondigde alvast aan de portefeuille te zullen opentrekken.

Straatsburgtrainer Jean-Marc Furlan ging zijn boekje te buiten toen hij Fabio Grosso (Lyon) ervan beschuldigde net als alle Italianen een komediant te zijn. ’s Anderendaags moest hij voor die uitspraak openlijk zijn verontschuldigingen aanbieden.

Fabio Grosso werd aan de rust tegen Caen uitgesloten nadat hij Yoan Gouffran een klap in het gezicht verkocht. Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, sprak daarop over een complot “omdat alle instellingen willen dat Lyon geen kampioen wordt.” Tijdens de week had hij ook al van zich doen spreken toen hij ermee dreigde de halve finales van de Coupe de France te boycotten, omdat die wedstrijd gepland is op 7 mei, drie dagen voor de competitiewedstrijd tegen Nancy. “Hoe minder internationals de bekerfinale spelen, hoe beter de nationale ploeg het vindt”, had hij zich ook al laten ontvallen. Daarmee wilde hij aangeven dat bondscoach Raymond Domenech zijn troepen voor Euro 2008 niet vroeger zal kunnen verzamelen.

Verliep de loting voor de halve finales van de beker niet correct? De rechtstreekse tv-uitzending toonde alvast een bizar beeld: nadat Lyon getrokken was, vroeg de journalist een reactie aan sportief raadgever Bernard Lacombe. Die vertelde dat het altijd een voordeel is om thuis te mogen spelen, maar dat hij Sedan toch in staat achtte tot een verrassing. Op dat ogenblik was Sedan echter nog niet als tegenstander geloot.

Kevin Mirallas verkeert in bloedvorm. De Rode Duivel trof tegen Toulouse opnieuw twee keer raak.

Alain Cayzac nam ontslag als voorzitter van PSG. Michel Moulin fungeert vanaf nu als sportief directeur.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content