Vrijdag spreekt de Pro League zich uit over de opvolging van voorzitter Ivan De Witte. De aanslepende selectieprocedure leverde uiteindelijk één topkandidaat op: Ronny Verhelst, een 46-jarige Harelbekenaar die sinds april 2011 aan het hoofd staat van Tele Columbus, een van de grootste kabeloperatoren in Duitsland. Daarvoor was hij bij Telenet tien jaar lang de rechterhand van CEO Duco Sickinghe. “Ik kan getuigen: dat wil wat zeggen”, zegt Franky De Coninck, zelf topman bij Telenet en boezemvriend van Verhelst.

Verhelst is door zijn betrokkenheid namens Telenet bij het tv-rechtendossier geen onbekende in de hoogste echelons van de Pro League. Tot zijn verhuis naar Duitsland woonde hij samen met De Coninck, een Buffalosupporter, geregeld wedstrijden bij van AA Gent en van Club Brugge, waar Telenet sponsor is. Ook in Mechelen, de thuisbasis van het telecommunicatiebedrijf, zat hij weleens in de tribune. “Ronny heeft altijd de ambitie gehad om na zijn professionele carrière iets te doen in de sport”, weet De Coninck. “Ik heb altijd gedacht dat het in het wielrennen zou zijn. Bij Telenet bouwde hij vooral daar contacten uit, door de sponsoring van de E3 Prijs Harelbeke en het veldrijden. Hij heeft trouwens zelf een prima koersfiets waarmee hij elk weekend een kilometer of honderdvijftig afmaalt in het Heuvelland.”

Verhelst maakte jong carrière en verwierf als veertiger al financiële onafhankelijkheid. De Coninck: “Ronny houdt van uitdagingen en wil nu heel graag iets doen om de kwaliteit van het Belgische voetbal te verbeteren. Een belangrijke vraag is welk mandaat hij zal krijgen van de raad van bestuur. Ronny kennende zal hij garanties hebben gevraagd over de mate van onafhankelijkheid waarin hij zal kunnen werken. Anders zet iemand als hij die stap niet. Door voor hem te kiezen laat de Pro League ook zien dat ze zich er terdege van bewust is dat hij de lijnen zal uitzetten.”

De Coninck typeert zijn vriend als transparant en emotioneel intelligent, “een cruciale eigenschap die hij zeker zal moeten aanwenden om dingen gedaan te krijgen van al die ego’s bij mekaar.” Competitief is hij ook. “Als hij een spelletje speelt, is het om te winnen. Maar hij kan zeer goed relativeren ook. Hij heeft zeer veel humor.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Hij heeft altijd de ambitie gehad om iets te doen in de sport.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content