Insiders geloven dat alles in de sfinxachtige houding van Roger Vanden Stock er op wijst dat hij de nieuwe bondsvoorzitter wordt. Aanvankelijk verbond hij zijn kandidatuur aan een inkrimping van het kampioenschap tot 14 clubs, maar na fel protest zwakte hij dat snel af tot “één van de punten” uit zijn hervormingsplan, dus niet langer “te nemen of te laten”. Een opvolger in de voorzittersstoel van Anderlecht zou er niet komen : Vanden Stock zou de club van op een afstand blijven leiden via een directiecomité met aan het hoofd Herman Van Holsbeeck als algemeen manager. Zo zou Vanden Stocks echtgenote, die vierkant tegen zijn vertrek naar de KBVB is gekant, deels haar zin krijgen.

Rijdt Vanden Stock zich toch vast in zijn hervormingsvoorstel, zal vanzelf de roep om Michel Preud’homme toenemen, zonder dat hij zich kandidaat hoeft te stellen. Preud’homme zou bereid zijn Standard te verlaten, met als voorwaarde dat hij Jean-Marie Philips, de voorzitter van de profliga met wie hij zich uitstekend verstaat, naast zich krijgt als secretaris-generaal. Die secretaris-generaal wordt in het plan van het Strategic Committee een CEO die vijf directiecomités overkoepelt : als sportief directeur wordt alvast Preud’homme naar voor geschoven (als hij geen voorzitter wordt), en als juridisch directeur François De Keersmaecker, schoonzoon van wijlen bondsvoorzitter Louis Wouters. Het financiële plaatje van de geprofessionaliseerde bondsstructuur moet naar verluidt nog worden bekeken. Het uitvoerend comité, dat met nóg twee leden wordt uitgebreid, zou gaan functioneren als een soort raad van wijzen.

Voor Michel Sablon lijkt geen prominente rol meer te zijn weggelegd, te meer daar hij en René Vandereycken al jaren niet door dezelfde deur kunnen. Met de aanwerving van een sterke figuur als Vandereycken als bondscoach zou Preud’homme zijn eigen positie aanzienlijk versterken. Zijn grote nadeel voor het bondsvoorzitterschap is dat hij door velen wordt beschouwd als de spreekpop van de niet onbesproken Luciano D’Onofrio. Gevreesd wordt dat die dan de facto vanuit Luik de bond zou gaan besturen.

Ondertussen lijkt Alain Courtois zijn ambitie om Philips mogelijk op te volgen aan het hoofd van de profliga, te mogen opbergen. Zijn vertrek destijds bij Anderlecht verliep niet in der minne en maakt een samenwerking met Vanden Stock zo goed als onmogelijk. Ook Herman Wijnants, nochtans goed liggend bij Anderlecht en Club Brugge, wordt het haast zeker niet : hij is onvoldoende tweetalig.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content