Is Dusan Djokic, een Servische centrumspits van Rode Ster Belgrado, de echte afwerker waar Club Brugge al een tijdje naar smacht ? ‘Dusan zal zelf wel de doorbraak forceren.’

Bij Rode Ster Belgrado scoorde Dusan Djokic veertien doelpunten in 28 wedstrijden. Maar kan hij wel degelijk voor een toegevoegde waarde zorgen bij Club Brugge ? Wat zijn de kwaliteiten en gebreken van deze goalgetter ? Waarom duurde het zo lang vooraleer hij inging op de lokroep van het buitenland ? Sport/Voetbalmagazine vroeg het aan een aantal specialisten van het Servische voetbal.

Inzet

“Dit seizoen zag ik hem maar drie keer aan het werk, maar ik volg Dusan al drie jaar”, zegt Cvijan Milosevic. De makelaar van onder andere Milan Jovanovic gelooft in Djokic. “Vooral omdat hij zich bijzonder goed ontwikkelde. Hij past perfect bij de huisstijl van Club Brugge. Dusan is geen verfijnde technicus, maar eerder een vechter. Een harde werker, die nooit opgeeft en voluit teert op zijn inzet. Het is een fysiek krachtig type, dat graag de duels opzoekt en aangaat. Ik vind het leuk dat hij twee zaken perfect kan combineren : zich in het zweet zwoegen voor de ploeg, maar toch nog zelf de frisheid en scherpte bewaren om te scoren. Hij bezit een natuurlijke koelbloedigheid, is erg gevaarlijk met het hoofd op voorzetten vanop de flanken. Als verdediger moet je hem in de zestien meter constant in de gaten houden. Maar hij is zeker geen tgv, hé. Een sprinterstype moet je niet verwachten.”

De ex-draaischijf van Club Luik, R. Antwerp FC, Germinal Ekeren en Westerlo moet niet lang nadenken om Djokic te vergelijken met een andere oud-spits van Club Brugge. ” Foeke Booy. Hij benadert heel goed zijn profiel : sterk met het hoofd en altijd op de loer liggend. Alleen is Dusan veel sterker. Hij zit nu op een ideale leeftijd om zijn kans te wagen in het buitenland. In Servië was er geen uitdaging meer. Dusan komt het best tot zijn recht in een tweespitsensysteem. Bij Rode Ster profiteerde hij mee van de gestalte van Nikola Zigic, die als pivot het volle gewicht van de aanval op zich nam vooraleer hij naar Racing Santander vertrok. Maar hij durft zijn verantwoordelijkheid nemen, Dusan zal zeker niet misstaan aan de zijde van Bosko Balaban, Manasseh Ishiaku en Salou Ibrahim.”

Milosevic plaatst alleen vraagtekens bij het ritme en de snelheid van uitvoering. “Ik schat het niveau van het Belgische voetbal toch een pak hoger in dan de Servische competitie”, oppert de oud-middenvelder. “Hij moet ervoor zorgen dat zijn motor niet te snel sputtert, want er zal minder ruimte zijn.”

Strijder

Tomas Vasov, net in het bezit van zijn Servische trainersdiploma, loopt niet al te hoog op met Djokic. “Ik vind hem niet echt speciaal, ik hou niet zo van dergelijke types, die enkel hun kracht gebruiken als wapen. Hij is vooral een powerman“, stelt de oud-verdediger van AA Gent. “Hij beschikt over een gezonde dosis agressiviteit, een groot uithoudingsvermogen en scoort gemakkelijk. Maar ik vraag me alleen af in hoeverre je het niveau van de Servische competitie nog mag vergelijken met de Belgische. Fysiek is hij een indrukwekkende verschijning, dat klopt. Alleen merk ik nog te veel mankementen. Anders had hij ook al veel langer in het buitenland gespeeld, hé.”

Ratko Dostanovic, die afgelopen seizoen FK Bezanija verrassend naar de vierde plaats én een UEFA Cup loodste, lijkt dan weer wel overtuigd. “Een mobiele spits”, zo omschrijft de oud-speler van Rode Ster Djokic “Iemand voor de grote backlijn, die handig gebruikmaakt van zijn kopkracht en al jaren zijn opportunisme toont. Met Zigic vormde hij lange tijd een supertandem, want ze waren als duo bijzonder complementair. Dusan leest goed het spel van zijn spitsbroeder en beschikt over een uitstekend positiespel. Zijn plaatsing voor doel kan nog moeilijk verbeteren. (grijnst) Hij ruikt het, dat kan je niet aanleren. Dusan is een strijder waarmee je naar de oorlog kan gaan. Aan kansberekening of zich sparen doet hij nooit. Hij is een echte ploegspeler, die zich telkens voor de volle honderd procent geeft. Alles gebeurt in dienst van het collectief. Zijn mentaliteit zit goed. Hij zal zelf wel de doorbraak forceren bij Club Brugge.”

Het gevaarlijkst komt Djokic voor de dag met de blik op het doel gericht. “Ik weet niet of Dusan met de rug naar doel kan spelen als targetman”, twijfelt Dostanovic. “Dat moest hij bij Rode Ster nooit doen. Een topploeg maakt zelf het spel, zorgt al voetballend voor de ruimte in de rug van de defensie. Maar het moet wel mogelijk zijn om met Dusan te kaatsen, ook al verkiest hij liever de duels. Ik verwacht alleszins dat hij in België volledig zal openbloeien. Rode Ster was een springplank naar het buitenland, nu moet Club Brugge de etalage betekenen voor de Servische nationale ploeg.”

Veel beweging

De Montenegrijn Zeljko Petrovic, die vorige week werd aangesteld als nieuwe coach van RKC Waalwijk, is een voetbaldier. De oud-assistent van Ruud Gullit kent de sterke punten van Djokic. “Goeie speler. Een talentvolle en zeer balvaste aanvaller, sterk in de duels, maar hij zorgt in de zestien meter voor veel beweging”, argumenteert de voormalige Joegoslavische international. “Hij kent de vereisten van een topclub, want met Rode Ster speelde hij toch ook Europees voetbal. Ik vernam dat ze hem vorig jaar al wilden, maar dat hij toen nog te duur was. Het is goed dat Dusan een extra jaartje kreeg om verder te rijpen, dat de scherpe kantjes werden weggewerkt.”

De gewezen rechterflankspeler vindt dat er veel gelijkenis bestaat tussen de Servische en de Belgische competitie. “Er wordt toch vaak uitgegaan van een behouden aanpak, heel afwachtend gevoetbald”, weet Petrovic. “Hij heeft de leepheid van een straatvoetballer, is slim in het afdwingen van kansen. Plus hij heeft ook weinig nodig om te scoren. Dusan heeft van alles wat : een goed karakter en sterk met het hoofd als voetballer. Geen egotripper, maar iemand die in dienst van het elftal speelt en denkt. Die goals komen dan toch vanzelf.” S

door alain vanden bossche en frédéric vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content