WERELDRANKING 1: DUITSLAND

DHB – Deutscher Hockey-Bund: www.deutscher-hockey-bund.de

COACH: Markus Weise

Na de talloze successen die hij met de Duitse hockeydames behaalde, is Markus Weise nu al meer dan zeven jaar de stuwende kracht achter het beste mannelijke hockeyteam ter wereld. Duitsland heeft al alles gewonnen wat er te winnen valt, maar dat betekent niet dat de Duitse zegehonger gestild is. Na winst op het EK in 2011 wil de Mannschaft ook nu weer de gouden medaille mee naar huis nemen.

STERSPELER: Tobias Hauke

Hij is amper 25, maar heeft nu al een palmares om u tegen te zeggen. Als tweevoudig olympisch kampioen – Hauke was in 2008 de jongste Duitse medaillewinnaar op de OS – is de middenvelder zijn gewicht in goud waard voor de Duitse selectie. Hij is vooralsnog misschien wat minder bekend dan de broertjes Zeller, Tibor Weissenborn of Jan-Marco Montag, maar het leidt geen twijfel dat Hauke een onmisbare schakel in het team van de Europese titelverdediger is. Meer nog, Hauke is op dit moment een van de beste hockeyers ter wereld.

WERELDRANKING 6: SPANJE

Real Federación Española de Hockey: www.rfeh.com

COACH: Salvador Indurain

Sinds hij aan het hoofd staat is het Spaanse hockeyteam er nog niet in geslaagd een prijs te pakken. Het zijn onze Red Lions die vaak een te lastige horde bleken en intussen tot het zwarte beest van de Spanjaarden zijn uitgegroeid. Spanje moest zich de laatste jaren dan ook net iets te vaak tevredenstellen met verre ereplaatsen.

STERSPELER: Sergi Enrique

De getalenteerde en ervaren verdediger van Atlètic Terrassa is een van de vaste waarden in het team van Indurain. Na acht landstitels in de Spaanse competitie zal Enrique vanaf volgend seizoen in ons land te bewonderen zijn. De 25- jarige verdediger ondertekende immers een contract bij het Brusselse Daring. Enrique wordt vooral geroemd om de stabiliteit die hij het team bijbrengt. In Boom zal hij zijn vijfde opeenvolgende EK spelen.

WERELDRANKING 9: BELGIË

Koninklijke Belgische Hockey Bond: www.hockey.be

COACH: Marc Lammers

De Nederlander nam het roer over van Colin Batch en zette het werk van zijn voorganger op de mooist mogelijke manier voort. Sinds Lammers in november 2012 bondscoach van het nationale hockeyteam werd, hebben de Red Lions alleen maar extra vertrouwen en maturiteit getankt.

STERSPELER: John John Dohmen

De Brabander is ongetwijfeld de spilfiguur in het Belgische radarwerk. John John Dohmen is nochtans eerder een dienende speler, die onvermoeibaar blijkt en de ballen niet alleen recupereert, maar ze nadien ook nog goed inspeelt. Daar komt evenwel bij dat de middenvelder ook het doel weet te vinden. De voorbije maanden maakte hij meer dan eens het winnende doelpunt. Op zijn 25e is hij, na negen jaar in het shirt van de Red Lions, nu al een van de spelers met de meeste caps. Het is die ervaring die in combinatie met zijn sobere spel en serene uitstraling van goudwaarde is op de belangrijke momenten.

WERELDRANKING 21: TSJECHIË

Cesky Svaz Pozemního Hokeje: www.pozemnihokej.cz

COACH: Christopher Faust

De grootste verdienste van de Tsjechische bondscoach is ongetwijfeld het feit dat zijn team zich überhaupt al wist te kwalificeren voor het EK 2013. Gezien de aanvallende troeven van de tegenstanders in poule A belooft het voor Faust en zijn jongens evenwel allesbehalve een makkelijke week te worden.

STERSPELER: Tomas Prochazka

De libero en aanvoerder van de Tsjechische nationale ploeg is zonder twijfel de belangrijkste speler in de selectie van bondscoach Keller. Met zijn 1m80 is de 29-jarige robuuste verdediger van het Duitse Mannheimer ook de man die in de gaten moet worden gehouden op strafcorner. Afgezien van hun duelkracht en grote fysieke kwaliteiten weten we niet veel van het nummer 21 op de wereldranking.

DOOR LAURENT TOUSSAINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content