De competitie begon voor KV Oostende pas echt met de verplaatsing naar Sint-Truiden, zo hadden ze het zelf aangegeven ; 0-0 werd het. Elk een punt, een verdubbeling van hun totaal. “De eerste helft was niet goed genoeg”, zegt Guy Ghysel, assistent van trainer Gilbert Bodart. “Het probleem is dat er een te groot verschil is tussen thuis en uit. Tegen Westerlo, Club Brugge en Anderlecht was de amusementswaarde telkens redelijk hoog en kregen we met 1 op 9 te weinig. Terwijl we op GBA zwaar de boot in gingen, nadat we risico’s namen weliswaar, en op Bergen zeer slecht presteerden. Is er te veel res-pect voor de tegenstander ? Is het de ervaring die ontbreekt ? Blijkbaar durven we meer thuis, als het enthousiasme van onze supporters op de groep overslaat. Hoe komt dat ? Dat is voetbal. Ik denk dat Anderlecht thuis ook beter voor de dag zal komen dan ín Valencia.”

Bij de rust sprak Gilbert Bodart harde taal en werd Yasin Karaca gewisseld voor Johan Van Rumst. “Dat zorgde een beetje voor een déclic“, aldus Guy Ghysel. “We gingen onmiddellijk op de helft van de tegenstander spelen, waren rustiger aan de bal, combineerden beter, creëerden drie, vier kansen. Karaca deed positioneel niet wat de trainer van hem gevraagd had. Hij moest dichter bij Zoko spelen om toch een zekere druk naar voren te krijgen, maar dat is niet gelukt. Hij moet de ploeg meer dragen en voor meer creativiteit zorgen, maar hij lijdt aan het probleem van KV Oostende : thuis meestal heel goed, op verplaatsing niet goed genoeg voor zijn kwaliteiten. Zijn wisselvalligheid is te groot. Zijn motivatie om zich in eerste klasse te bewijzen is nochtans heel groot. Té groot, is er sprake van faalangst ? Dat moeten we uitzoeken. Ik denk dat we deze week meer psycholoog dan trainer zullen moeten zijn.”

Oostende ontvangt nu Beveren en moet dan weer twee keer weg : naar Gent en Moeskroen. “Ik denk dat we de moeilijkste kalender hebben van alle eersteklassers”, zucht Ghysel. “Maar we moeten erdoor en een constante proberen te brengen in onze prestaties. We moeten ons nog een beetje aanpassen aan eerste klasse, waar ieder foutje cash wordt betaald. Daarom is het positief dat we zaterdag eens de nul hielden. Met de nieuwe spitsen erbij moeten we ook meer druk naar voren krijgen en ons scorend vermogen kunnen opdrijven. Djamba-Shango was weer een van de beteren, Ode Thompson traint supplementair, Santalab sluit deze week bij de groep aan en Marino is ervaren, technisch zeer verfijnd en slim. Een joker. Ik ben ervan overtuigd dat de groep zoals die nu is samengesteld in eerste kan blijven. Maar een voor driekwart vernieuwde ploeg vorm je niet op anderhalve maand. Het niveau zal zeker nog groeien. De kwaliteit is aanwezig en Gilbert Bodart is een trainer die als geen ander zijn enorme winnaarsmentaliteit op de spelers kan overbrengen. Met drie punten voor een zege kan twee keer op rij winnen een groot verschil maken. Ik ben er zeker van dat we in Oostende nog mooie momenten kunnen beleven.” (CV)

CV

‘Ik ben ervan overtuigd dat de groep zoals die nu is samengesteld in eerste kan blijven.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content