Toch maar naar Portugal-België gekeken. Nog altijd beter dan Idool 2007 of de weekendfilm, dacht ik toen nog. 4-0 ! Niks dus ! Weer niks !

Het EK in Oostenrijk en Zwitserland dus zonder Belgen, maar Europa zal er niet wakker van liggen. Hoe is het zover kunnen komen, wat ging er verkeerd ? Heeft België geen talent meer ? In 2002 nog achtste finale op het WK in Japan : Brazilië moest naar overdrive schakelen om voorbij België te geraken (met de groeten van referee Peter Prendergast aan Marc Wilmots). En nu, vijf jaar later, niks meer. Waar gaat het mis ?

Twee reacties tonen waar het mis gaat :

Lees in de maandagkrant een eerste reactie van bondsvoorzitter François De Keersmaecker : ” Of we thuis een kans maken tegen dit Portugal ? We moeten hopen van wel. Als de bal goed valt, weet je nooit.

Dan kunnen we tot het WK 2030 of EK 2032 blijven hopen tot-ie eens goed valt. Dan kan mijn zoon van zes ze misschien toch nog eens ooit op het hoogste podium aan het werk zien. Inderdaad, hoop moet er zijn. En voetbal berust voor een gedeelte op toeval, dat klopt. Maar laten we liever (en niet toevallig) hopen op mannen met ballen en voetbalverstand aan de top van de voetbalbond. Michel D’Hooghe, kom terug aub ! Het mag ook Jos zijn : Vaessen !

Lees een tweede reactie van trainer René Vandereycken : “Ik wil nog wel eens zien wat er gebeurd zou zijn als Sterchele de 2-1 had gescoord.” Dan was het geen 4-0 maar 4-1 geworden, Mijnheer Vandereycken ! De Belgen krijgen welgeteld één uitgespeelde kans over negentig minuten (die van Van Buyten tellen we wegens buitenspel even niet mee) en toch gebruikt de bondscoach dit argument der poverheid. Al vergeten misschien dat we amper drie passen achter elkaar konden geven zonder balverlies ? En dat Portugal-België ook qua balbezit een duidelijke uitslag kende : 65 %-35 % ! Georges Leekens kom terug aub ! Het mag ook Francky zijn : Dury ! Als, als, als…

Nu komt het punt. Je kunt steeds weer dezelfde namen oproepen doch hier komen we al vijf jaar geen stap verder mee… en toch hebben we het talent ! In de Belgische competitie uitblinken tegen Beveren en Brussels, ja dat kunnen onze jongens Defour, Vanden Borre en konsoorten, maar op Europees niveau, hola ! Daar is iets meer voor nodig. En toch lopen ze hier rond. Genoeg mannen die voorop gaan in de strijd en kunnen voetballen ook !

En ja, nog dit : ook de uitslag van Idool 2007 was een ontgoocheling voor mijn vrouw. Goeie zanger naar huis gestuurd, verkeerde zanger gaat door, wist ze te vertellen. ’t Is ook overal hetzelfde…

FRANK GENDERA, MAASMECHELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content