Kreeg Jan Ceulemans met Javier Portillo een speler van Real Madrid uitgeleend, Herman Helleputte heeft er met Jaja Coelho eentje van Feyenoord die doorwoog in de sterke start van Westerlo. Maar hoelang nog ?

Helleputte : “Bij ploegen als Feyenoord ligt de lat toch iets hoger dan bij ons, want die hebben nog zo spelers rondlopen en dat is misschien ons geluk, dat hij voor hen niet direct een meerwaarde biedt. We hadden ook het geluk dat ze hem zijn komen scouten toen het niet zo goed ging. Maar we zijn niet naïef, we zijn dus op zoek naar iemand met dezelfde kwaliteiten, iemand die ook kan voetballen.”

Ceulemans : “Die mannen zijn hier met een Braziliaanse selectie gekomen en omdat Westerlo samenwerkte met Feyenoord en zij ons toen spelers hadden beloofd, hebben ze hem gekocht. Hij scoorde telkens van dertig, vijfendertig meter, toonde flitsen. Dat was zeker de moeite waard om te proberen. Feyenoord wou wel, maar stond er ook niet honderd procent achter. Johnny Metgod was er, zeker wat Feyenoord betrof, niet zo voor te vinden op dat moment. Logisch ook, want elke Braziliaan van die leeftijd toont een dag en nacht verschil met jongens van hier en heeft tijd nodig om aan te passen.”

Helleputte : “Maar hij heeft bijna alles : technisch goed, snel, goed schot, wil er echt voor werken, al wekt hij soms de indruk van er maar te staan bij de opwarming. Hij heeft er plezier in, dat zie je. Zijn broer zit er ook enorm achter, want met de anderen kan hij moeilijk communiceren.”

Ceulemans : “Wij zitten zo met Portillo. ’t Is niet dat hij niet in de groep mag komen, maar als hij daar zit, wat moet je dan doen ? Je kan er niks tegen zeggen ! Met Jaja ging het contact vorig seizoen via David ( Paas, nvdr), wat ook niet logisch is, hé, dat een trainer moet gaan vragen aan een andere speler om het hem uit te leggen.”

Helleputte : “Een concurrent dan nog ( grijnst). Je kan hem zo zeggen dat hij naar links moet lopen en hem daarna de hele tijd naar rechts zien gaan ( lacht).”

Ceulemans : “Hij heeft een prachtige rechtervoet ( vette knipoog, want Portillo is linksvoetig, nvdr), maar zo iemand heeft tijd nodig. Jaja’ke heeft tijd gekregen om zich in te werken. Dat is ook de reden waarom ik altijd tegen Herman zei : ‘Probeer nieuwe spelers tegen nieuwjaar te halen.’ In Brugge is dat anders, daar moet je er direct staan. Je kan dat niet vergelijken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content