Drie dagen nadat Ralf Rangnick had aangegeven dat hij zijn contract bij Schalke 04 niet wilde verlengen, werd de 47-jarige trainer ontslagen. “Ik ben de politieke spelletjes beu en voel onvoldoende steun om verder te doen”, had hij aangegeven. Het was echter al lang geen geheim meer dat het bij de Königsblauen niet echt klikte tussen de coach en manager Rudi Assauer, die alsmaar meer van zijn macht dreigde te verliezen. “Er zijn te veel dingen naar buiten gekomen die binnenskamers hadden moeten blijven”, zo had Rangnick al meermaals zijn ongenoegen daarover kenbaar gemaakt. Wellicht voelde hij toen de bui al hangen : voor en na het thuisduel tegen FSV Mainz, dat leidde tot een 1-0-zege liep hij demonstratief een ereronde, tot afgrijzen van Assauer. Dat Rangnick zich liet bejubelen door het publiek viel niet in goede aarde bij de manager, een gepassioneerde sigarenroker.

Nochtans was er tussen het bestuur en Rangnick afgesproken dat er pas tijdens de winterstop een evaluatie zou volgen om te onderhandelen over een nieuw contract. “Hier hield niemand rekening mee”, liet Assauer zich ontvallen. “Onze pogingen om hem te overhalen om eerst de sportieve ontwikkelingen af te wachten, faalden”, probeerde hij zichzelf goed te praten.

Rangnick nam in september vorig jaar de taken over van de weinig succesvolle Jupp Heynckes. Onder zijn leiding eindigde Schalke 04, na een slechte competitiestart, uiteindelijk als tweede en verloren ze de bekerfinale van kampioen Bayern München. Begin dit seizoen kwam Rangnick onder vuur te liggen na de 6-0-nederlaag tegen Eintracht Frankfurt in de tweede ronde van de DFB-Pokal. Ondanks de huidige achterstand in de Bundesliga op koploper Bayern München en de uitschakeling in de Champions League (Schalke 04 eindigde als derde na AC Milan en PSV, maar voor Fenerbahçe, wat eindelijk een Uefacupticket opleverde) zijn de statistieken van Rangnick goed te noemen. Van de 43 competitiewedstrijden werden er 25 gewonnen, tien keer gelijkgespeeld en gingen er acht duels verloren. De namen van Ottmar Hitzfeld en Matthias Sammer weerklinken het luidst als opvolger. l

Bayern München betaalde twee miljoen voor de Paraguayaanse international Julio Dos Santos, die tekende voor drie jaar. Vanaf 1 januari 2006 is hij speelgerechtigd. FC Keulen ontsloeg zijn trainer Uwe Rapolder, manager Andreas Rettig stapte mee op. Jurgen Kohler wordt de nieuwe trainer van MSV Duisburg.

TOPSCHUTTERS : 1. Klose (Werder Bremen) 16 goals ; 2. Smolarek (Bor. Dortmund) 11 goals ; 3. H. Altintop (Kaiserslautern) 10 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

27/01 Bielefeld – Werder Bremen, Hertha BSC – Hannover, Leverkusen – Frankfurt, M’gladbach – Bayern M., Dortmund – Wolfsburg, Kaiserslautern – Schalke 04, Stuttgart – Duisburg, Mainz 05 – Köln, Nürnberg – Hamburg

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content