Stel dat je later een zoontje hebt. Hij komt naar je toe met de vraag : ‘Papa, de kindjes, waar komen die vandaan ?’ Hoe reageer je ?

“Dan stuur ik hem door naar mijn vrouw ( lacht). Als hij het echt van mij zou willen horen … ( blaast). Als hij er de leeftijd voor zou hebben – twaalf à dertien jaar – zou ik het hem uitleggen. In het andere geval zou ik zeggen dat … euh … een man en een vrouw … toenadering zoeken. Ik weet het niet. Dat is moeilijk om te vertellen aan een kind. Ik hoop dat ik daar niet mee geconfronteerd word als hij nog heel jong is.

“Toen ik klein was, was ik ook wel nieuwsgierig, ja. Maar ik stapte nooit naar mijn ouders. Ik heb het allemaal ontdekt zoals iedereen, denk ik. Daarover praten met vriendjes die al wat meer ervaring hebben ( lacht). En boekjes en zo.”

De liefde van je leven. Velen geloven niet dat zoiets bestaat, jij wel ?

“Natuurlijk. En ik denk dat ik met Olivia de mijne gevonden heb. Wat voor mij belangrijk is bij een vrouw, is dat ze dicht bij mij staat, me ondersteunt, zowel in goede als in slechte momenten. Het is vooral een kwestie van feeling. Je voelt dat, als iemand de vrouw van je leven is.”

Stel dat Olivia zo rijk geweest was als de zee diep is en dat ze bij jou gekomen was met de mededeling : ‘Marco, ik blijf bij jou op één voorwaarde : dat je stopt met voetballen.’ Wat zou je dan gezegd hebben ?

“Nee, dat zou ze niet vragen, Olivia weet wat voetbal voor mij betekent. Dat is een onmogelijke keuze, daar kan ik echt niet op antwoorden.”

Met welke Belg identificeer jij jezelf ?

“Ik denk spontaan aan jullie tennismeisjes : Justine Henin en Kim Clijsters. Dat zijn sportmensen die álles geven. Dat vind ik het belangrijkste, ervoor vechten, de goesting om te winnen.”

Je hebt een broer, Luka, die in de Verenigde Staten zit. Op welke dingen die hij heeft, ben je jaloers ?

“Geen. Als hij zaken heeft die ik niet heb, is dat misschien omdat ik die niet verdien. Luka en ik schieten prima met elkaar op. Hij is heel belangrijk voor mij. En ik mis hem. Ik hoor mijn broer elke dag, wij hebben dat soort band waarbij je alles aan elkaar vertelt.”

Als je voetbalspelletjes speelt op de computer, zorg je er dan altijd voor dat Marco Muslin in je team staat ?

“( lacht) Nee, niet noodzakelijk. Het maakt me niet echt uit met welk team of met wie ik speel.

“Maar natuurlijk ga ik altijd wel eens piepen naar wat de ontwerpers van mij gemaakt hebben. Doorgaans oogt dat vrij aardig. Die software wordt almaar meer gesofisticeerd. Ik ben wel tevreden over hoe ik er daar uitzie.”

En over je prestaties ?

“( lacht) Ik zal je zeggen : met een joystick lukt het allemaal net iets makkelijker dan op de echte grasmat.”

Ken je, nu je in Lier speelt, Walter Grootaers en zijn Kreuners ?

“Wie ? Mis ik iets ?”

Hoegenaamd niet. Voor ons, Belgen, is het vaak ingewikkeld om te begrijpen hoe het in de Balkan juist zit, wie met wie overhoop ligt en waarom. Jij bent in Frankrijk geboren, maar hebt Servische roots. Snap jij dat allemaal en volg je dat ?

“Ja, ik blijf op de hoogte via het internet en via mijn grootouders, die daar nog leven. Politiek zegt me wel iets, ja.

“Maar vraag me niet om je die hele toestand hier in vijf minuutjes te expliqueren. Het is inderdaad bijzonder gecompliceerd en moeilijk te vatten.”

Als je één ding aan je vader, Slavoljub, zou kunnen veranderen, wat zou je dan kiezen ?

“Niets. Ik ben heel tevreden over wat hij heeft en niet heeft. Wat ik het meeste in hem apprecieer, is dat hij een werker is.”

Met welke vrouw zou je wel eens een danscursus willen volgen ?

“Angelina Jolie.”

Hoe zou er in de kleedkamer gereageerd worden als een voetballer zou zeggen dat hij homo is ?

“Ik zou dat niet slecht opnemen, begrijp dat, tel enkele homo’s in mijn kennissenkring. Dat stoort me niet.

“Maar ik kan me wel voorstellen dat bepaalde jongens op een verkeerde manier zouden reageren. De voetbalwereld is en blijft een macho-omgeving. Zeker en vast.”

Welke eersteklasser heeft in jouw ogen een afschuwelijk lelijke outfit ?

“Laat ik mijn pa maar eens jennen ( lacht). Lokeren !” S

Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content