Officieel is het nog wachten tot wanneer het nieuwste Babolatracket wordt voorgesteld op Roland Garros, maar we kunnen je nu al vertellen dat de Play&Connect het racket van de toekomst wordt.

Al sinds het bestaan van de tennissport wenden spelers en coaches allerlei technologische hulpmiddelen aan om hun prestaties te verbeteren. Een van de grote revoluties was de opkomst van draagbare camera’s. Tot dan toe moest je als tennispupil afgaan op de raad en richtlijnen van je coach, maar dankzij die draagbare camera kon je met je eigen ogen zien hoe goed/slecht je de bal raakte en hoe je stond ingedraaid.

De evolutie binnen de informatica had ook haar invloed op de wetenschappelijke aanpak van het tennis in de scheidsrechtersstoel. De scheidsrechters beschikken tegenwoordig over hun eigen notebook waarmee ze alle statistieken rechtstreeks inladen. De journalisten en spelers kunnen daar dan gretig uit putten.

Dertig jaar geleden al trachtte Donnay – toen de legendarische Björn Borg nog het uithangbord van het tennismerk was – zijn technologische duit in het zakje te doen. En wel door een computer die je, nadat je je speelstijl, grootte, gewicht en dergelijke had ingegeven, aanraadde welk (Donnay)racket het best bij jou paste.

Babolat probeert nu in te spelen op die technologische creativiteit, zo valt toch af te leiden uit de aankondiging op de website www.babolat.com. Daar hebben ze het over het nieuwe Play&Connectracket. “Met het Play&Connectracket richten we ons op spelers van eender welk niveau die benieuwd zijn naar elk gegeven dat ook maar enigszins met hun tennistraining te maken heeft. Die gegevens kunnen helpen bij de zoektocht naar hoe ze hun spel kunnen verbeteren en hoe ze nog meer plezier aan tennis kunnen beleven.”

Het gaat hier over een elektronisch racket dat de gegevens in real time naar een computer doorstuurt. Die gegevens gaan van de kracht van je slag over het aantal slagen per rally tot de exacte plaats waar je de bal hebt geraakt.

Het racket van de toekomst, dat in principe programmeerbaar moet zijn, zou ook fysiologische gegevens kunnen detecteren. Voor meer informatie is het echter wachten tot wanneer Babolat het Play&Connectracket voorstelt tijdens Roland Garros. Daar zullen trouwens ook enkele demonstraties gegeven worden. De eerste honderd rackets zouden in september 2012 klaar moeten zijn, maar het is nog wachten tot 2013 vooraleer ze ook op de markt worden gebracht.

Rafael Nadal en Uncle Toni hebben al de kans gehad om de nieuwe Babolat te testen. En dat ze daar heel wat plezier aan beleefd hebben, is te zien aan het filmpje op http://www.babolat.com/#/tennis/fr/whatshot/685.

DOOR PATRICK HAUMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content