In een gesprek met Sporza Radio vertelde Peter Maes (45) vorige week plots dat hij de nieuwe trainer wordt van Lokeren. Maes was sinds 2006 aan de slag bij KV Mechelen en had er in september zijn contract nog verlengd tot 2012. Er stond wel een opstapclausule in de overeenkomst.

Maes legde bij KV Mechelen de afgelopen jaren elk seizoen resultaten voor die beter waren dan die van het seizoen voordien. In zijn eerste jaar bij Malinwa zorgde hij voor de promotie naar de eerste klasse. Daar behaalde hij met KV Mechelen achtereenvolgens een dertiende, een tiende en een zevende plaats in de eindstand. Vorig seizoen loodste hij zijn team ook naar de bekerfinale.

Sinds medio april stak Maes, die temperamentvol en gedreven kickt op vooruitgang, niet meer weg dat hij, lonkend naar volgend seizoen, een perspectief op sportieve groei miste. “Er wordt geen geld uitgetrokken om de kern beter te maken”, zei hij in Sport/Voetbalmagazine. “Daar heb ik het weleens moeilijk mee.” Maes linkte de houding van de club aan de plannen voor een nieuw stadion. Hij begreep dat ook daar geld voor nodig is, maar vreesde voor gevolgen op het sportieve vlak.

Een aantal jongens haalt opgelucht adem nu Maes vertrekt. Verscheidene voetballers van KV Mechelen lieten zich, los van elkaar, de afgelopen weken in de wandelgangen ontvallen dat almaar meer basisspelers last begonnen te krijgen met de stijl van Maes, die tijdens trainingen en matchen voortdurend fluit, tiert en soms zelfs scheldt. Mogelijk voelde de Limburger die moeheid ook zelf aan.

Verrassend is dat Maes KV Mechelen bruusk voor een voldongen feit plaatste. De afgelopen jaren toonde hij zich nochtans altijd heel bezorgd over de perceptie van (zijn relatie met) de club. Zijn manoeuvre is mogelijk mede te verklaren door iets wat vorig seizoen gebeurde. RC Genk had toen, tijdens zijn zoektocht naar een opvolger voor Ronny Van Geneugden, interesse in Maes. Genk nam daarvoor contact op met Mechelen, maar koos uiteindelijk voor Hein Vanhaezebrouck. Maes, die altijd al brandde van ambitie, klapte achteraf dicht telkens dat thema werd aangesneden. Hij wilde naar eigen zeggen geen smet werpen op de club KV Mechelen.

Afgelopen weekend wou Maes ook over de gebeurtenissen van vorige week niet veel meer kwijt. Hij gaf aan dat hij, met de finan-ciële afhandeling bij KV Mechelen in het verschiet, geen olie op het vuur wilde gooien. “Ik geef wel toe dat ik Johan Timmermans ( voorzitter van KV Mechelen, nvdr) sneller op de hoogte had moeten brengen van mijn gesprekken met Lokeren”, aldus Maes. “Ik begrijp dat hij wrang is en excuseerde me bij hem.”

Over Lambrecht is Timmermans helemaal niet te spreken. De voorzitter van KV Mechelen verwijt zijn collega een gebrek aan ethiek. “Lokeren had op z’n minst de beleefdheid moeten tonen om ons op de hoogte te brengen”, zei Timmermans in Gazet van Antwerpen. Lambrecht verdedigt zich door te stellen dat hij bij Maes terechtkwam via een makelaar. “Maes werd me aangeboden”, zegt de voorzitter van Lokeren. Dat doet in feite niet ter zake. De Belgische profclubs spraken al meermaals af dat niet alleen een speler maar ook een trainer zonder toestemming van zijn club maar benaderd mag worden door een andere club vanaf zes maanden voor het einde van zijn contract.

In afwachting van de onderhandelingen tussen Maes en KV Mechelen liet Lokeren Maes zijn nieuwe overeenkomst nog niet tekenen, uit vrees om betrokken te raken bij een eventueel juridisch conflict. S

KRISTOF DE RYCK & FRéDéRIC VANHEULE

‘Ik had de voorzitter van KV Mechelen sneller op de hoogte moeten brengen.’

Peter Maes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content