Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

DE TRAINER DENNIS VAN WIJK

Het was op alle vlakken redelijk positief. De club kende uiteraard wat groeipijnen, qua organisatie en infrastructuur, maar de achterstand wordt geleidelijk aan weggewerkt. De grootste evolutie gebeurde op dat vlak. Voor mij was het toch relatief gemakkelijk werken. Zestien kernspelers bleven en kenden dus het systeem. De inbreng van nieuwe spelers zorgde wel wat voor problemen, omdat zij een ander soort voetbal gewend waren.

“Thuis vond ik ons bij vlagen indrukwekkend. Maar het zat soms ook mee. Het gebeurde dat we het moeilijk hadden, maar toch scoorden en het plots veel beter ging. Mede dankzij ons opportunistisch voetbal natuurlijk. Op verplaatsing was het níét goed. We konden er moeilijk ons systeem met druk naar voren brengen, zeker tegen ploegen die het positioneel goed deden. Jongens zonder ervaring op het hoogste vlak waren wat geïntimideerd door die grote stadions en maakten in verdedigend opzicht heel veel fouten. Misschien hielden we ook tegen beter weten in aan ons systeem vast. Op Club Brugge pasten we ons wel aan, maar het ging pas lopen nadat we tijdens de match toch weer naar ons vertrouwde concept hadden teruggegrepen. Ik heb toen gezegd : ‘Ik pas nooit meer aan.’ Maar op Genk en in Anderlecht bleek toch dat we daarvoor een maatje te klein zijn. Een kwestie van kwaliteit en ervaring. We zullen zien na Nieuwjaar. Ik maak telkens de keuze op het moment zelf, afhankelijk van wie er beschikbaar is, hoe fit ze zijn en wie de tegenstander is.

“Vóór het seizoen zette iedereen ons op de 18de plaats, maar ik had het volle vertrouwen in mijn spelers en onze manier van werken. We kregen nogal veel goals tegen, maar maakten er ook veel. Er is toch wel wat te zien als wij voetballen. Anderzijds weet ik ook dat het seizoen nog heel lang is en dat we nog heel lastige tijden zullen krijgen. De combinatie van voetballen en werken of studeren maakt het extra zwaar. Het spel dat wij spelen, vergt ook veel energie. Zelfs gelouterde spelers liepen in december al een beetje op hun tandvlees. Maar onze mentale weerbaarheid is groot.” l

WAGNEAU ELOI

Top was de ploeg. Speerpunt Wagneau Eloi was daarin de zwarte parel die met een flits een match kan beslissen. Wordt wel eens luiheid en nonchalance verweten door trainer, medespelers en supporters, maar was met zijn individuele actie toch vaak een constante dreiging voor de tegenstander.

ERIC JOLY

Christophe Lauwers raakte na een spierscheur niet meer in de ploeg. Spelmaker Steve Barbé is na twee achillespeesoperaties nog altijd onbeschikbaar. Daarom werd uiteindelijk nog Eric Joly gehaald, maar de ervaren, fijnbesnaarde Fransman stond tot nu toe vaker naast dan in de ploeg.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Annys (15), Bouckenooghe (2), Coquelet (12), De Coninck (10), De Vleeschauwer (15), Detremmerie (7), Dufoor (13), El Araichi (10), Eloi (16), Joly (11), Lahousse (18), Lauwers (6), Monteyne (16), Peeters (16), Sierens (18), Soumaré (7), Vaesen (17), Vandamme (15), Vanderbiest (17), Vervaeke (8).

DOELPUNTENMAKERS : Annys (1), Coquelet (2), De Coninck (1), De Vleeschauwer (3), Dufoor (3), Eloi (8), Peeters (6), Soumaré (1), Vaesen (1), Vandamme (2).

GELE KAARTEN : 28

RODE KAARTEN : 0

STRAFSCHOPPEN : 1 voor (0), 1 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 101 voor, 98 tegen.

OVERTREDINGEN : 283 begaan, 264 tegen.

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘VEEL GOALS MAKEN, VEEL GOALS TEGEN: ER IS TOCH WEL WAT TE ZIEN ALS WIJ VOETBALLEN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content