Opnieuw herbeginnen

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na twee turbulente en heel wisselvallige seizoenen wil KV Kortrijk dit seizoen rust en stabiliteit vinden. Daarvoor koos het voor een nieuwe technische staf: de Griek Anastasiou en de twee assistenten die hij meebracht, de Engelse T2 Rutter en de Nederlandse conditietrainer Vos. Er werd ook uitgekeken naar een andere keeperstrainer, maar uiteindelijk mocht Berthelin blijven. Opmerkelijk is dat de opzijgeschoven hoofdtrainer Belhocine promoveerde tot sportief manager.

Ook de veel te ruime en karakterieel onevenwichtig samengestelde spelerskern veranderde grondig: Sifakis, Pavlovic en De Mets waren eind contract en vertrokken; net als de huurspelers Goutas, Saadi en Totovitski; Joãozinho, Veldwijk en Mercier werden getransfereerd; Sarr werd uitgeleend; en Barbaric, De Smul en Papazoglou zitten in de C-kern. Dat zijn er dus dertien. Mogelijk vertrekt ook nog Rolland, omdat hij dat zelf graag wil. Tot nu toe kwamen er zes spelers bij: Bruzzese (doelman), Verboom (linksachter), Kumordzi (centrale verdediger/verdedigende middenvelder), Lepoint (middenvelder), Ajagun (middenvelder) en Budkivskyi (spits). Van Eenoo is terug van een uitleenbeurt.

VERDEDIGING

Kaminski, vorig jaar aangetrokken als keeper met groeipotentieel en een prima mentaliteit, voldeed ter vervanging van Keet in moeilijke omstandigheden nog niet aan de hoge verwachtingen. Met Bruzzese krijgt hij een nieuwe concurrent (in de plaats van Sifakis). In de voorbereiding bleken ze elkaar waard. Beiden zouden ze gediend zijn met een iets stabielere verdediging dan vorig seizoen, toen alleen Eupen en Moeskroen nóg meer goals slikten. Met Verboom kwam er al een linksachter bij (één die vorig seizoen bij Roda JC onder Anastasiou geen titularis was). D’Haene is zijn doublure. In afwachting van de komst van versterking centraal achterin wordt defensieve middenvelder Kumordzi als centrumverdediger uitgespeeld. Ook naar een rechtsback wordt nog uitgekeken. Daar ligt nu Van Loo in balans met Rougeaux, die eigenlijk een centrale verdediger is.

MIDDENVELD

Anastasiou speelt met een ruit op het middenveld. Van Der Bruggen stond tot nu toe verdedigende middenvelder (in de plaats van Kumordzi, die dus al dan niet voorlopig achteraan nodig is). Dat is een verrassende keuze, omdat hij een heel ander type is dan Kumordzi en verdedigen niet zijn grootste kwaliteit is. Rechts van hem staat met Lepoint een dynamische middenvelder; en links met Rolland in principe ook, maar die aast op een transfer. De Smet, Van Eenoo en Stojanovic kunnen hem vervangen. Alle drie kunnen ze ook op 10 uit de voeten. Maar daar lijkt de nieuwe coach de snelle Ajagun te verkiezen. Ivanof, drie maanden out met een knieblessure, en Hoxha zijn twee middenvelders uit de beloftekern die eind vorig seizoen hun eerste profcontract tekenden.

AANVAL

In de voorbereiding deed Anastasiou het in zijn tweespitsensysteem doorgaans met Chevalier (rechterkant) en Ouali (linkerkant) voorin. Alternatieven zijn de dribbelvaardige, pas van een operatie gerevalideerde Kage; en de werkkrachtige Oekraïense targetspits (van 1m96) Budkivskyi.

CONCLUSIE

KV Kortrijk staat weer voor een nieuw begin. Het houvast is de ervaren buitenlandse technische staf waarin werd geïnvesteerd. Die koos voor een andere voorbereiding, met de helft minder oefenwedstrijden en een buitenlandse stage. De groep werd grondig vernieuwd, verkleind en bestaat nu voor meer dan de helft uit Belgen. De mentaliteit heet nu beter te zijn, maar of de kwaliteit is toegenomen moet nog blijken. Geen enkele van de aanwinsten kwam tot nu toe uit Frankrijk of de Balkan, de voorbije jaren de wingewesten van de scoutingcel. Met Bruzzese,Verboom, Kumordzi en Lepoint werd gekozen voor spelers die vertrouwd zijn met de Jupiler Pro League. Afwachten is het of de Oekraïense huurspeler Budkivskyi beter aardt dan zijn landgenoot Totovitski vorig seizoen en hoe snel de kleine Nigeriaan Ajagun zich aan het Belgische voetbal aanpast. Uitkijken is het zeker ook hoe goed het nieuwe spelsysteem met een ruit op het middenveld en offensieve backs zal werken. Wat zeker is: achterin is er nog versterking nodig.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content