De Belgische beloften hebben hun heenwedstrijd in de kwalificaties voor het EK van komend voorjaar met succes afgewerkt. In Oekraïne wonnen de jonge Duivels met 2-3, drie goals van Kevin Vandenbergh. En, het tekent de beroepsernst van de jonge Belgische voetballers, achteraf was er zeker evenveel sprake over het jammere dat die vierde goal niet was gevallen, dan vreugde om de winst.

Het was koud in Oekraïne. “Tijdens de opwarming vroren mijn tenen bijna van mijn voeten”, lacht Mark De Man. De ploeg werd door de bond, veel geplaagd de voorbije jaren, ook ernstig genomen, met een voorbereiding van een week op dit duel én een verplaatsing met een charter, waar de delegatie van iets meer dan dertig man ruimte zat had. Op die manier kwamen de Duivels na een vlucht van ruim drie uur wel relatief uitgerust in Mariupol. De Man : “Van de Oekraïners hoorde ik dat hun vliegtuig niet uit Kiev was mogen opstijgen. Zij moesten de verplaatsing maken met de bus, zo’n twaalf uur. Die bleef ons gelukkig bespaard.” Ook bondsvoorzitter Jan Peeters maakte de verplaatsing mee, allemaal tekenen dat de bond belang hechtte aan een resultaat. En dat kwam er.

Aanvoerder Maarten Martens vindt dat we de Oekraïners niet mogen onderschatten. “We hadden wat beelden van hen gezien en het was echt wel een goeie ploeg, met een stevige verdediging en gevaarlijke spitsen. Maar eigenlijk hebben we amper wat weggegeven. Onze ploeg is gewoon goed : lengte, ervaring, veel techniek, veel snelheid en voorin hebben we met Kevin een echte afwerker. Eigenlijk mogen we blij zijn dat hij nog zo gemotiveerd voor ons wil voetballen. Maar dan speelt weer de groepsgeest. De jongens wilden echt wel allemaal naar dat EK. Niet vergeten, daar nemen maar acht ploegen aan deel. Als we dit woensdag in Lokeren bij de return kunnen afmaken, dan zijn we bij de beste acht van Europa.”

Dit is de vierde generatie die Georges Ingelbrecht namens de bond begeleidt. Hij noemt dit “de sterkste van de vier, zonder twijfel. Heel talentrijk én, héél belangrijk, de juiste mentaliteit. Een aantal jongens was niet beschikbaar, maar de vervangers hebben het uitstekend gedaan. We zitten op alle vlakken goed. De tegenstander was gemiddeld groter, maar we verloren amper kopduels. IJzersterk, die verdediging. Bovendien moeten maar vier spelers – De Man, De Ceulaer, Monteyne en Verbist – afscheid nemen na het EK als we dat halen. Ook de volgende campagne hebben we dus een sterke ploeg.” De Man : “Dat speelt mee, ja. Hopelijk word ik ooit nog voor de A-ploeg opgeroepen, maar van deze selectie wil ik met een hoogtepunt afscheid nemen.” l

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content