Heracles vertrouwt op coach Gertjan Verbeek.

De 4-1-nederlaag tegen FC Groningen afgelopen vrijdag betekent slechts een kleine smet op het blazoen van Birger Maertens (ex-Club Brugge) en co. Heraclesvoorzitter Jan Smit maakte immers al eerder de balans op van de schitterende competitiestart: na dertien speeldagen al twintig punten behaald, exact twaalf minder dan de totalen van de vorige twee seizoenen. “We kenden al wel moeilijker tijden”, filosofeerde hij in de Volkskrant.

De fans dromen al stilletjes van Europees voetbal, maar dat is gerekend zonder Gertjan Verbeek. “Tijdens een seizoen de ambities bijstellen kan funest zijn. Daarmee blijft handhaving ons voornaamste doel. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, hé.”

Het voetbal van Heracles sprankelde tot nu toe bij vlagen, dankzij opportunistische springveertjes als Willie Overtoom (23), Kwame Quansah (26, ex-Germinal Beerschot) en Darl Douglas (20). Er wordt als een hecht blok gejaagd én aangevallen. En de hoofden gaan niet meteen hangen als het even tegenzit, zo stelt ook voorzitter Smit tevreden vast.

Bovendien is er dat Heraclesgevoel, dat volgens Verbeek leidde tot grote homogeniteit in de spelersgroep. “Jongens hebben hier geen dikke nek en doen een beetje normaal tegen elkaar. Maar ze moeten mekaar en mij wel de waarheid durven zeggen, zoals de trainer en ik dat bij hen doen”, weet Smit.

Verbeek kreeg, op eigen verzoek, bij zijn tweede ambtstermijn zelfs een grote stem in het bestuur. “Hij wil weten wat er gebeurt en zich overal om bekommeren. Gertjan is niet voor iedereen de makkelijkste om mee te werken, maar hij is en blijft wel een vakman. En och, hij ziet nu ook wel in dat de voorzitter wel een beetje verstand heeft van voetbal.”

Heracles, dat uitpakt met een budget van 8,3 miljoen euro, is een familiale club. Smit zweert erbij zijn spelers persoonlijk te leren kennen voordat hij ze een contract aanbiedt. Verbeek rekent ook op de rugdekking van zijn voorzitter. Iemand die er op training de kantjes afloopt, mag inrukken. “Dan kan hij lekker thuis met zijn Legoblokjes spelen.”

In overleg met de clubleiding van FC Emmen besliste Joos Valgaeren (33), niet langer zeker van een basisplaats, om zijn aflopende overeenkomst te ontbinden. Door dit gebaar van de 19-voudige Belgische international werd de clubleiding in staat gesteld om Leonardo te contracteren.

Verdediger Serginho Greene (27), die zijn conditie op peil hield bij Vitesse nadat zijn contract bij Feyenoord niet werd verlengd, bereikte nu met de club uit Arnhem overeenstemming over een verbintenis tot het einde van het seizoen.

Oud-international Graeme Rutjes (49, ex-KV Mechelen en Anderlecht) is in beeld om de tuchtcommissie van de KNVB te versterken. De ex-verdediger, jurist en tegenwoordig werkzaam als directeur van een golfcomplex in Zeeland, werd door het bestuur betaald voetbal voorgedragen.

Feyenoord gaat bezuinigen op de spelerssalarissen. Denny Landzaat verwacht een van de slachtoffers te worden. De middenvelder is net als Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst einde contract.

Mounir El Hamdaoui (25), topschutter bij AZ met negen goals, liep een spierscheur in zijn linkerbovenbeen op en is minstens een maand buiten strijd.

Op zoek naar een opvolger voor de opgestapte Dwight Lodewegs werd er bij NEC gehoopt op de komst van Co Adriaanse, die momenteel zonder club zit na zijn passage bij Red Bull Salzburg. Maar de Amsterdammer, analist bij Studio Voetbal, liet al uitschijnen geen interesse te hebben.

Nederland is vanaf januari alweer een nieuwe academie rijker. Vanaf dat moment kunnen trainers, spelers en andere leden van de technische staf bijscholing krijgen op het vlak van revalidatie, leiding geven, voeding, psychologie en krachttraining. Het initiatief komt van Bert van Lingen, de assistent-trainer van Dick Advocaat bij de Rode Duivels, en Raymond Verheijen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content